Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2007

14/07/06: Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕ - Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!


Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕ-Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!

Εδώ και δύο μήνες οι φοιτητές έχουν προβεί σε μαζικές καταλήψεις και κινητοποιήσεις απέναντι στη γενικότερη πολιτική αναδιάρθρωσης των τελευταίων χρόνων σε παιδεία και εργασία που προωθούν όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων σε άριστη συνεργασία με Ε.Ε και κεφάλαιο.
Η απόφαση να καταλάβουμε την Πρυτανεία πάρθηκε στη βάση της ανάγκης που είχε εκφραστεί μέσα σε συντονιστικά καταλήψεων και σε γενικές συνελεύσεις φοιτητών να μην σταματήσουν οι κινητοποιήσεις τη στιγμή που και η ολομέλεια της Βουλής παρατείνεται, ξεκινάει η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος και εκκρεμούν διώξεις σε βάρος συμφοιτητών μας που διώκονται για τη συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις του Ιούνη. Θεωρήσαμε ότι η κατάληψη της Πρυτανείας θα μπορούσε να λειτουργήσει ως κέντρο συσπείρωσης, αντιπληροφόρησης και πειραματισμού πάνω σε δομές και δράσεις αγώνα μέσα στη δύσκολη περίοδο του καλοκαιριού. Η κατάληψη της Πρυτανείας υπήρξε ένα ανοιχτό κάλεσμα προς όλους τους φοιτητές που βρίσκονταν στην Αθήνα και δραστηριοποιήθηκαν σε κινηματικές διαδικασίες όλο το προηγούμενο διάστημα.
Κατα τη διάρκεια της κατάληψης έγιναν δράσεις αντιπληροφόρησης ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, αλληλεγγύης στους διωκόμενους φοιτητές όπως και στην απεργό πείνας, εργαζόμενη στο εστιατόριο της φοιτητικής εστίας του Πανεπιστημίου της Πάτρας. Έγιναν επίσης συζητήσεις και προβολές πάνω στα εκπαιδευτικά, εργασιακά, κινηματικά ζητήματα όπως και για το ζήτημα των μεταναστών φοιτητών. Λειτουργήσαμε με συλλογικές διαδικασίες, αμεσοδημοκρατικά και με σεβασμό στις αποφάσεις που παίρνονταν ύστερα από διάλογο και με λογικές συνδιαμόρφωσης, δηλαδή μια διαδικασία που στέκεται εμπόδιο σε οποιαδήποτε μορφή γραφειοκρατίας. Ωστόσο δεν καταφέραμε να εμβαθύνουμε όσο θα θέλαμε το λόγο μας πάνω στις αιτίες που μας κατέβασαν στο δρόμο ή δεν καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα κεντρικό γεγονός, από το οποίο θα γεννιόντουσαν πιο δυναμικές και μαζικές δράσεις. Παρόλαυτα θεωρούμε πώς τέθηκαν κάποιες πρώτες βάσεις ώστε ένας κόσμος να λειτουργήσει καταλυτικά στο να βελτιωθούν οι ήδη υπάρχουσες δομές του κινήματος αφενός και αφετέρου να μπει ένας κόσμος στη λογική του να δρα πρωτοβουλιακά.
Τέλος έχοντας δοκιμάσει τις δυνατότητες δράσης που προσφέρει ένα κατειλημμένο πανεπιστημιακό κτίριο στο κέντρο της Αθήνας, θεωρούμε ότι μπορούμε να το εκμεταλλευθούμε άμεσα σε περίπτωση που κατατεθεί ο νόμος-πλαίσιο μέσα στο καλοκαίρι, στα πλαίσια της επαγρύπνησης του φοιτητικού κινήματος.
Η παύση της κατάληψης δεν σηματοδοτεί το τέλος των κινητοποιήσεων αλλά το κλείσιμο ενός κύκλου. Η γενικότερη παρακαταθήκη που έχει αφήσει το φοιτητικό κίνημα των τελευταίων δύο μηνών, με τα θετικά και τα αρνητικά του, μπορεί να αξιοποιηθεί από το Σεπτέμβρη προς μια κατεύθυνση εμπλουτισμού του αγώνα μας με πιο ουσιαστικές διαδικασίες, πιο δυναμικές δράσεις, πιο ριζοσπαστικό λόγο.
ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ...5/7/06 - 14/7/06