Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2007

29/06/07: ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ... ΟΤΑΝ ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΑΤΕΒΑΖΟΥΝ ΤΑ ΡΟΛΑ...

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ
Η γενικότερη πολιτική αναδιάρθρωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (αξιολόγηση, δια βίου εκπαίδευση, κατακερματισμός του πτυχίου, κέντρα ελευθέρων σπουδών) που γεννάται από τις προσταγές της παγκόσμιας αγοράς και ακολουθείται από όλες τις κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, φτάνει στην κορύφωσή της αυτές τις μέρες με τον καινούριο νόμο πλαίσιο για τα ΑΕΙ και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Ο νόμος πλαίσιο προβλέπει:
  • Αποβολή των φοιτητών που δεν τελειώνουν τις σπουδές τους σε ν+2 έτη ή
  • Αποτυγχάνουν 3 φορές στο ίδιο μάθημα
  • Κατάργηση δωρεάν συγγραμμάτων
  • Εισαγωγή μάνατζερ στα πανεπιστήμια
  • Κατάργηση του ασύλου

Η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος θέτει τις προϋποθέσεις για:

  • Τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων και κέντρων ελευθέρων σπουδών
  • Τη λειτουργία των δημόσιων με ιδιωτικά – ανταγωνιστικά κριτήρια

Όλα αυτά, όπως και η συνεχής καταπάτηση του ασύλου, το οποίο προασπιζόμαστε έμπρακτα ως κοινωνικό αγαθό, μας βρίσκουν ενάντιους. Υπερασπιζόμαστε και προτάσσουμε την ελευθερία δράσης και έκφρασης χωρίς κανέναν περιορισμό πέρα από τα πανεπιστήμια σε όλους τους χώρους που βρισκόμαστε καθημερινά, όπως τα σχολεία και οι εργασιακοί χώροι. Ακόμη, με βάση τις καθημερινές ανάγκες μας απαιτούμε αύξηση των δαπανών για την εκπαίδευση, η οποία θα περιλαμβάνει δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα και συγκοινωνίες για όλους τους φοιτητές. Τέλος, στόχος μας είναι ένα ενιαίο πτυχίο, αναγνωστικό αντικείμενο, με όλα τα εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα σε αυτό, σταθερή δουλειά με αξιοπρεπή μισθό που να καλύπτει τις ανάγκες και την πλήρη ασφάλιση μας.

Οι πολιτικές αυτές έχουν ως στόχο να γίνουμε όλοι οι φοιτητές φυτά που ανταγωνιζόμαστε μεταξύ μας για μια καλύτερη θέση στον εργασιακό μεσαίωνα που μας περιμένει. Γίνεται ολοφάνερη η συνεχώς εντεινόμενη εκμετάλλευση των εργαζομένων μέσω της καταπάτησης ή της αφαίρεσης συλλογικών κεκτημένων και δικαιωμάτων τους (κατάργηση 8ώρου και συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, περικοπή μισθών, δημιουργία ελαστικού ωραρίου, ελλιπής ασφάλιση, μαύρη εργασία). Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτών των συνθηκών βιώνουν όσοι φοιτητές της σχολής μας επιζητούν δουλειά στα Μ.Μ.Ε. και δουλεύουν αμισθί, ανασφάλιστοι, χωρίς δικαιώματα και χωρίς να αναγνωρίζεται καν η ύπαρξη τους ως εργαζομένων.

Αν αυτό είναι το μέλλον που μας επιφυλάσσουν, εμείς ανεπιφύλακτα επιλέγουμε το παρόν των καταλήψεων, των διαδηλώσεων και των συλλογικών δυναμικών πολύμορφων αγώνων, όπως κάνουμε 1 μήνα τώρα, που δεν κατάφερε να μας σταματήσει ούτε η καταστολή κι οι συλλήψεις των ΜΑΤ, ούτε οι εκκλήσεις για «διάλογο» που πήραν την απάντηση τους στο δρόμο. Θεωρούμε ότι οι φοιτητές πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση και τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, τόσο για να υπερασπιστούν τους αγωνιζόμενους φοιτητές που διώκονται από το κράτος, όσο και για να διασφαλίσουν ότι δεν θα περάσει από την Ολομέλεια της Βουλής κανένα μέτρο εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης. Προφανώς και δεν τους εμπιστευόμαστε όταν ήδη από σήμερα ξεκινάει η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, όταν και σήμερα δικάζεται μια φοιτήτρια που συνελήφθηκε και ξυλοκοπήθηκε στην τελευταία διαδήλωση . Να είναι σίγουροι πάντως ότι κατακτήσαμε τόσα πολλά τον φετινό Ιούνη, που δεν πρόκειται να τα αφήσουμε για καμιά εξεταστική και για καμιά παραλία. Έτσι κι αλλιώς διακυβεύονται πολλά περισσότερα από μια εξεταστική ή από τις διακοπές μας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Να μην κατατεθεί ο νόμος-πλαίσιο για τα ΑΕΙ
  • Να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων
  • Καμία αξιολόγηση στα πανεπιστήμια
  • Να μην εφαρμοστούν τα νομοσχέδια που προωθούν την αναδιάρθρωση στην εκπαίδευση
  • Να αφεθούν ελεύθεροι και να σταματήσουν οι διώξεις των αγωνιστών φοιτητών που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις.

Συνεχίζουμε την κατάληψη ως την Τρίτη 4 Ιούλη. Συντονιζόμαστε με τις άλλες σχολές που συνεχίζουν την κατάληψη για τις δράσεις που θα ακολουθήσουμε.

Προτείνουμε ως Σύλλογος Φοιτητών ΕΜΜΕ κατάληψη της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ έτσι ώστε τουλάχιστον για τις επόμενες μέρες να αποτελέσει κέντρο αγώνα για το φοιτητικό κίνημα.

Απολογιζόμαστε και προγραμματίζουμε από τώρα την συνέχιση των κινητοποιήσεων μας από Σεπτέμβρη.

Απαιτούμε από τους καθηγητές σε περίπτωση που σταματήσει η κατάληψη να μην λειτουργήσουν εκδικητικά βάζοντας εξεταστική μέσα στον Ιούλη. Δεχόμαστε μόνο να γίνει εξεταστική για τους φοιτητές επί πτυχίο που το επιθυμούνε. Οποιαδήποτε άλλη απόφαση απλώς δεν θα την αφήσουμε να εφαρμοστεί. Νέα γενική συνέλευση Τρίτη 04/07, 13:00 στην Καλαμιώτου Α.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!