Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2007

21/06/06: ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ


ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ

Αφού είδαν ότι η ωμή καταστολή και η τρομοκράτηση δεν κατάφεραν να αποκρούσουν τη δυναμική των μαζικών καταλήψεων και διαδηλώσεων η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας προσπαθώντας να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα κατέφυγαν σε κινήσεις εντυπωσιασμού και πολιτικού τακτικισμού. Επειδή εμείς δεν καταλαβαίνουμε από «παγώματα νομοσχεδίων» και «εκκλήσεις για διάλογο» συνεχίζουμε δυναμικά και μαζικά χωρίς κανένα πισωγύρισμα. Η γενικότερη πολιτική αναδιάρθρωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (αξιολόγηση, δια βίου εκπαίδευση, κατακερματισμός του πτυχίου, κέντρα ελευθέρων σπουδών) που γεννάται από τις προσταγές της παγκόσμιας αγοράς και ακολουθείται από όλες τις κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, φτάνει στην κορύφωσή της αυτές τις μέρες με τον καινούριο νόμο πλαίσιο για τα ΑΕΙ και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Ο νόμος πλαίσιο προβλέπει:
 • Αποβολή των φοιτητών που δεν τελειώνουν τις σπουδές τους σε ν+2 έτη ή
 • Αποτυγχάνουν 3 φορές στο ίδιο μάθημα
 • Κατάργηση δωρεάν συγγραμμάτων
 • Εισαγωγή μάνατζερ στα πανεπιστήμια
 • Κατάργηση του ασύλου

Η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος θέτει τις προϋποθέσεις για:

 • Τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων και κέντρων ελευθέρων σπουδών
 • Τη λειτουργία των δημόσιων με ιδιωτικά – ανταγωνιστικά κριτήρια

Όλα αυτά, όπως και η συνεχής καταπάτηση του ασύλου, το οποίο προασπιζόμαστε έμπρακτα ως κοινωνικό αγαθό, μας βρίσκουν ενάντιους. Υπερασπιζόμαστε και προτάσσουμε την ελευθερία δράσης και έκφρασης χωρίς κανέναν περιορισμό πέρα από τα πανεπιστήμια σε όλους τους χώρους που βρισκόμαστε καθημερινά, όπως τα σχολεία και οι εργασιακοί χώροι. Ακόμη, με βάση τις καθημερινές ανάγκες μας απαιτούμε αύξηση των δαπανών για την εκπαίδευση, η οποία θα περιλαμβάνει δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα και συγκοινωνίες για όλους τους φοιτητές. Τέλος, στόχος μας είναι ένα ενιαίο πτυχίο, αναγνωστικό αντικείμενο, με όλα τα εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα σε αυτό, σταθερή δουλειά με αξιοπρεπή μισθό που να καλύπτει τις ανάγκες και την πλήρη ασφάλιση μας.

Οι πολιτικές αυτές έχουν ως στόχο να γίνουμε όλοι οι φοιτητές φυτά που ανταγωνιζόμαστε μεταξύ μας για μια καλύτερη θέση στον εργασιακό μεσαίωνα που μας περιμένει. Γίνεται ολοφάνερη η συνεχώς εντεινόμενη εκμετάλλευση των εργαζομένων μέσω της καταπάτησης ή της αφαίρεσης συλλογικών κεκτημένων και δικαιωμάτων τους (κατάργηση 8ώρου και συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, περικοπή μισθών, δημιουργία ελαστικού ωραρίου, ελλιπής ασφάλιση, μαύρη εργασία). Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτών των συνθηκών βιώνουν όσοι φοιτητές της σχολής μας επιζητούν δουλειά στα Μ.Μ.Ε. και δουλεύουν αμισθί, ανασφάλιστοι, χωρίς δικαιώματα και χωρίς να αναγνωρίζεται καν η ύπαρξη τους ως εργαζομένων.

Αν αυτό είναι το μέλλον που μας επιφυλάσσουν, εμείς ανεπιφύλακτα επιλέγουμε το παρόν των καταλήψεων, των διαδηλώσεων και των συλλογικών δυναμικών πολύμορφων αγώνων με τη συμμετοχή μας στο συντονιστικό γενικών συνελεύσεων και καταλήψεων. Έτσι κι αλλιώς διακυβεύονται πολλά περισσότερα από μια εξεταστική.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

 • Να μην κατατεθεί ο νόμος-πλαίσιο για τα ΑΕΙ
 • Να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων
 • Καμία αξιολόγηση στα πανεπιστήμια
 • Να μην εφαρμοστούν τα νομοσχέδια που προωθούν την αναδιάρθρωση στην εκπαίδευση

Συμμετέχουμε ως Σύλλογος Φοιτητών ΕΜΜΕ, με αυτόνομο block στην πορεία της Πέμπτης 22/6 μαζί με τις υπόλοιπες καταλήψεις. Συνεχίζουμε με καταλήψεις διαρκείας, με δράσεις αντιπληροφόρησης, καταλήψεις ραδιοφωνικών σταθμών και παρεμβάσεις σε εργασιακούς χώρους των Μ.Μ.Ε., με μπλοκαρίσματα δρόμων! Όλοι στους δρόμους ενάντια στη σύνοδο των υπουργών Παιδείας του Ο.Ο.Σ.Α. το διήμερο 27-28/6. Νέα γενική συνέλευση Τρίτη 27/06, 13:00

ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΛΟΙ, ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΙΟ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ