Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2007

15/01/07: ΤΑ ΕΜΜΕ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ
(15/01/2007)




Την Τετάρτη 10 Γενάρη ξεκίνησε στο ελληνικό κοινοβούλιο, η συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 16, με δεδομένη τη συναίνεση των δύο μεγάλων κομμάτων, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ώστε να ψηφιστεί το Μάρτιο. Μετά από τους τακτικούς ελιγμούς της κυβέρνησης, ορίστηκε η συγκεκριμένη ημερομηνία, ώστε να μας πιάσουν στον ύπνο και να μη βρουν μπροστά τους τις κοινωνικές αντιδράσεις που ξεσηκώνει μια τέτοια επιλογή. Παρόλα αυτά δόθηκε δυναμική απάντηση με μαζικά συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, Χανιά, Πάτρα, Βόλος, κτλ) με την συμμετοχή των απεργών δασκάλων και καθηγητών, των φοιτητών και των μαθητών. Η αναθεώρηση του άρθρου 16 ανοίγει το δρόμο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, την ένταση των ταξικών φραγμών στην εκπαίδευση, την υποβάθμιση της ήδη απαξιωμένης δημόσιας εκπαίδευσης και τη “νομιμοποίηση” των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στα δημόσια πανεπιστήμια (χορηγίες, έρευνα κτλ).
Το πλαίσιο της γενικότερης αναδιαρθρωτικής πολιτικής στην εκπαίδευση συμπληρώνουν ο νόμος - πλαίσιο, που ψηφίζεται το Μάρτιο και τα ψηφισμένα νομοσχέδια που αφορούν στην αξιολόγηση και στα ΙΔΒΕ - ΔΟΑΤΑΠ. Μέσω της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης προσπαθείται η δημιουργία του νέου μοντέλου του εργαζόμενου που οφείλει να είναι κινητικός, ευέλικτος και χωρίς συλλογικά δικαιώματα! Ο οδοστρωτήρας της εργασιακής και εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης οξύνει την εργασιακή ανασφάλεια που υπάρχει ήδη και βιώνουμε εμείς, οι φοιτητές των ΕΜΜΕ, που αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε άμισθοι κάτω από την πρόφαση της πρακτικής άσκησης - μαθητείας. Όλοι ξέρουμε ότι στην πραγματικότητα μιλάμε για απλήρωτη εργασία, εκμετάλλευση και κοροϊδία. Βέβαια, τα προβλήματα της σχολής των ΕΜΜΕ δεν περιορίζονται στην πρακτική άσκηση αλλά επεκτείνονται στο κτιριακό ζήτημα και στην προσπάθεια αναπροσαρμογής των σπουδών στην κατεύθυνση της εξειδίκευσης. Επίσης, η διαγραφή μεταπτυχιακών φοιτητών από τη Γενική Συνέλευση Τμήματος ανοίγει διάπλατα την πόρτα για την εφαρμογή του νόμου πλαισίου και της ρύθμισης για ν+2 χρόνια φοίτησης.
Τώρα που η επίθεση ενάντια στα συμφέροντα και στο μέλλον μας κορυφώνεται, τώρα πρέπει να οξύνουμε και τον αγώνα μας! Με πολύμορφες δράσεις (καταλήψεις, πορείες, μπλοκαρίσματα δρόμων, παρεμβάσεις ενημέρωσης κ.α) και σε συντονισμό με άλλους φοιτητικούς συλλόγους και τα υπόλοιπα αντιστεκόμενα κομμάτια που πλήττονται άμεσα από τις αλλαγές αυτές (μαθητές, δάσκαλοι, καθηγητές, εργαζόμενοι και άνεργοι) πρέπει να δώσουμε δυναμική απάντηση ενάντια στις προσταγές του κεφαλαίου. Από εμάς όλους, από την ενεργή συμμετοχή μας, εξαρτάται η ανατροπή των κυβερνητικών επιλογών, η υπεράσπιση του εργασιακού μας μέλλοντος, η αξιοπρέπειά μας!
Έτσι όπως το φοιτητικό κίνημα με τη δυναμική του δράση πέτυχε το “πάγωμα” της εφαρμογής των νομοσχεδίων για αξιολόγηση - ΙΔΒΕ - ΔΟΑΤΑΠ και της ψήφισης του νόμου - πλαισίου τον Ιούνιο, με αγώνα διαρκείας θα νικήσουμε και πάλι.
ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ. ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ, ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ, ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ.
Απαιτούμε:
  • Να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16
  • Να μην εφαρμοστούν- να σταματήσουμε τα ψηφισμένα Νομοσχέδια για αξιολόγηση- ΙΔΒΕ- ΔΟΑΤΑΠ
  • Να αποσυρθεί ο νόμος πλαίσιο
  • Κάτω τα χέρια από το άσυλο
  • Ούτε μια ώρα απλήρωτοι! Όχι στην άμισθη εργασία
  • Δωρεάν σπουδές, σίτιση, στέγαση, μεταφορές
  • Καμία διαγραφή φοιτητών. Άρση της αντιδραστικής απόφασης της Γ.Σ. Τμήματος

Προχωράμε σε:

  • Κατάληψη διαρκείας, με νέα Γενική Συνέλευση Φοιτητών τη Δευτέρα 22/1/2007 και ώρα 15.00 ( Καλαμιώτου α’)
  • Συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 17/1/2007 (ώρα 12.00 Προπύλαια). Προσυγκέντρωση στις 11.00 στην Καπνικαρέα
  • Ενιαίο συντονισμό με φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους μέσα από αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες. Συντονισμός και με άλλα κοινωνικά αντιστεκόμενα κομμάτια (άνεργοι, εργαζόμενοι, μαθητές, δάσκαλοι, καθηγητές κοκ)
  • Καταλήψεις ραδιοφωνικών σταθμών, μπλοκαρίσματα δρόμων και παρεμβάσεις αντιπληροφόρησης σε συντονισμό με άλλους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους.
  • Καθημερινή ανοιχτή συνέλευση κατάληψης. Η συνέλευση κατάληψης να έχει όλη την ευθύνη της κατάληψης και των εκδηλώσεων. Να μην έχει μόνο το ρόλο της εφαρμογής της απόφασης αλλά μέσα από αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες να είναι χώρος πραγματικής πολιτικής ζύμωσης και αντιπαράθεσης. Να γίνει προσπάθεια για κινηματική και πολιτική ενοποίηση όλων των συνιστωσών του κινήματος ( ανέργων, εργαζομένων, μαθητών, καθηγητών, δασκάλων, φοιτητών κοκ). Αποτέλεσμα αυτού μπορεί να είναι η κοινή δράση, ο περαιτέρω σχεδιασμός, ακόμα και μία πρόταση σε επόμενη Γ. Σ. Σε καμία περίπτωση δεν θα αντιτίθεται στην απόφαση της Γ.Σ του Συλλόγου.
  • Συμμετοχή του συλλόγου στο ενιαίο Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και καταλήψεων φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων, στη βάση της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ

ΤΡΙΤΗ

απογευμα μετα τη συνελευση καταληψης: κουβεντα για τους μεταναστες

ΤΕΤΑΡΤΗ

πορεια - προσυγκεντρωση στις 11 στην Καπνικαρεα -ακολουθει συντονιστικο

ΠΕΜΠΤΗ

συνελευση καταληψης στις 4:00

το βραδυ εχει γινει καλεσμα σε αλλες καταληψεις για συντονισμο δρασεων

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

συνελευση καταληψης στις 4:00

παρεμβαση αντιπληροφορησης μαζι με άλλους φοιτητικους συλλογους

ΣΑΒΒΑΤΟ

συνελευση καταληψης στις 4:00

απογευμα συζητηση για την πρακτική ασκηση

ΚΥΡΙΑΚΗ

συνέλευση κατάληψης στις 4:00

6:00 κάλεσμα από Ναυπηγούς (ΕΜΠ) για συντονισμό δράσεων - συνδιοργάνωση εκδήλωσης (η συνάντηση όσων ενδιαφέρονται θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο που στεγάζονται τα ΕΜΜΕ, Καλαμιώτου 2, 1ος όροφος)

Συνελευση καταληψης ΕΜΜΕ

11/01/07: "ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΑΜΜΟΣ ΣΤΑ ΓΡΑΝΑΖΙΑ ΤΟΥΣ!"

ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΑΜΜΟΣ ΣΤΑ ΓΡΑΝΑΖΙΑ ΤΟΥΣ!


Χθες, Τετάρτη 10 Γενάρη, ξεκίνησε στο κοινοβούλιο των 300 βο(υ)λευτών η συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 16. Η αναθεώρηση του άρθρου 16 ουσιαστικά νομιμοποιεί τα νταραβέρια των ιδιωτικών επιχειρήσεων με τα δημόσια πανεπιστήμια (χορηγίες, κατά παραγγελία έρευνες κτλ) ενισχύει τους ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση και ανοίγει τον δρόμο στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων με στόχο την πίεση των δημοσίων, μέσω του ελεύθερου ανταγωνισμού της αγοράς, για να λειτουργούν με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια. Είναι μία ακόμα ψηφίδα στο μωσαϊκό των αναδιαρθρώσεων σε εκπαίδευση και εργασία. Σκοπός η προσαρμογή εκπαίδευσης και εργασίας στις σύγχρονες επιταγές των ελληνικών αφεντικών και του καπιταλισμού συνολικά που ξεκινά από τις εντατικοποιημένες σπουδές και τα εξατομικευμένα πτυχία μέχρι την ελαστική , επισφαλή μισθωτή ή άμισθη σκλαβιά. Μαζί με το νόμο-πλαίσιο του Υπ.Παιδείας, τα νομοσχέδια για την αξιολόγηση, των ΙΔΒΕ –ΔΟΑΤΑΠ ,την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και την θεσμοθέτηση του διευθυντικού δικαιώματος και του ελαστικού ωραρίου συμπληρώνεται η επίθεση των αφεντικών και το ξεζούμισμα της κοινωνικής πλειοψηφίας (εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, άνεργοι και επισφαλείς, φοιτητές και μαθητές).


Απέναντι σ’όλα αυτά οι κοινωνικές-ταξικές αντιδράσεις οξύνονται συνεχώς στην κατεύθυνση της υπεράσπισης των ταξικών κεκτημένων και ξεπεράσματος των υπαρχόντων διαχωρισμών ανάμεσα στα αντιστεκόμενα κομμάτια της κοινωνίας και ανατροπής των καταπιεστικών συνθηκών εκμετάλλευσης που τους επιβάλλονται. Μέρος αυτής της αντίδρασης αποτελούν και οι αρνήσεις που υψώνει το φοιτητικό κίνημα ενάντια στην εκπαιδευτική και εργασιακή αναδιάρθρωση.


Στις 10 Γενάρη το φοιτητικό κίνημα έδωσε το παρόν σ’άλλη μια αναμέτρηση. Ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 απάντησε με ντόμινο καταλήψεων σχολών (217 αισίως!), με μαζικά συλλαλητήρια σε πόλεις της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ξάνθη, Χανιά, Γιάννενα κτλ.) και με συγκρούσεις στους δρόμους. Στην Αθήνα και μετά από συγκρούσεις διαδηλωτών μπροστά στο κτίριο της Βουλής αλλά και με τις δυνάμεις καταστολής κατά μήκος της πορείας πραγματοποιήθηκαν μερικές προσαγωγές και 1 σύλληψη. Τέτοιες κατασταλτικές επιλογές έχει πάρει, παίρνει και θα παίρνει επιβεβαιώνοντας έτσι την πραγματική του φύση: αυτή του τρομοκράτη καταστέλλοντας διαδηλώσεις και ολόκληρα κινήματα. Συγκεκριμένα , χθες στις 10 Γενάρη, κατά την σύλληψη ενός διαδηλωτή επαναλήφθηκε η άθλια τακτική του κράτους: αυτή της κατασκευής ενόχων. Τα τάγματα συλλήψεων ,νέο ειδικευμένο σώμα ανθρωποφυλάκων, προέβησαν σε ξυλοδαρμό ενός διαδηλωτή και στην συνέχεια του «φόρτωσαν» βόμβα μολότοφ που οι ίδιοι είχαν στην διάθεσή τους. (Μια τακτική γνωστή, αν ανατρέξουμε στο σύντομο παρελθόν του Ιούνη του 2003 και στις κινητοποιήσεις ενάντια στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ στην Θεσσαλονίκη, οπότε και με τον ίδιο τρόπο συνελήφθη και φυλακίστηκε για περίπου μισό χρόνο ο Simon Chapman ο οποίος απελευθερώθηκε μετά από απεργία πείνας ). Αυτός ο διαδηλωτής, αυτή τη στιγμή, διώκεται βάσει αρρωστημένων και κατασκευασμένων εμπνεύσεων της αστυνομίας. Στόχος των κατασταλτικών δυνάμεων είναι η τρομοκράτηση των αγωνιζομένων και του φοιτητικού κινήματος καθώς και ο στιγματισμός όσων παίρνουν την πολιτική απόφαση να συγκρουστούν μ’όλα τα μέσα ενάντια στον παροπλισμό και εκσυγχρονισμό του κρατικού μηχανισμού και των ταξικών συσχετισμών που υπαγορεύουν την ύπαρξη και την αναπαραγωγή του.


Απέναντι στην κρατική τρομοκρατία, προτάσσουμε την συλλογική, αυτοοργανωμένη και αδιαμεσολάβητη αντίσταση και τον αγώνα διαρκείας μέχρι την ανατροπή των αναδιαρθρωτικών πολιτικών του κεφαλαίου.


ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΙΣ ΕΚΤΟΝΩΣΕΙΣ
ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ, ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ, ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

Πρωτοβουλία καταληψιών φοιτητών ΕΜΜΕ