Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2007

15/01/07: ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ
ΤΑΡΑΣΙΟ ΖΑΝΤΟΡΟΖΝΙ (ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΑΠΟ 29/11)
ΓΕΡΑΣΙΜΟ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟ (ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΑΠΟ 15/12)

ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ
ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ 6ης ΜΑΗ

Στη διάρκεια της μεγάλης αντιπολεμικής πορείας του 4ου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ στις 6 Μάη η Αθήνα κατακλύζεται από διαδηλωτές. Την ίδια στιγμή οι δυνάμεις καταστολής έχουν ζώσει ασφυκτικά ολόκληρο το κέντρο της πόλης. Πολύ γρήγορα ξεσπούν συγκρούσεις με τις δυνάμεις των ΜΑΤ και πραγματοποιούνται επιθέσεις σε βάρος κρατικών και καπιταλιστικών στόχων (ΓΑΔΑ, Αμερικάνικη Πρεσβεία, τράπεζες, υπουργεία) που επεκτείνονται μέχρι το Μοναστηράκι. Η αστυνομία απαντά με εκτεταμένη χρήση χημικών, ξυλοδαρμούς και δεκάδες προσαγωγές διαδηλωτών εκ των οποίων προκύπτουν 17 συλλήψεις. Τέσσερις προφυλακίζονται και από αυτούς οι τρεις (ο τέταρτος ήταν ανήλικος) συνεχίζουν να κρατούνται μέχρι σήμερα στις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού. Πρόκειται για τους νεαρούς Ταράσιο Ζαντορόζνι, Γεράσιμο Κυριακόπουλο και Κώστα Κατσαδούρα οι οποίοι συνελήφθησαν στο Θησείο μετά το πέρας της πορείας και οδηγήθηκαν στην ανακρίτρια με ένα διάτρητο και υπερδιογκωμένο κατηγορητήριο (απόπειρες ανθρωποκτονίας, προμήθεια και κατοχή 50 εκρηκτικών και εμπρηστικών μηχανισμών) που δε στηρίζεται παρά στις ψευδείς και στημένες καταθέσεις των αστυνομικών (σύμφωνα με την πάγια τακτική τους) Χαρακτηριστικά, για τον Τ. Ζαντορόζνι τεκμήριο ενοχής υπήρξε ένα μπλουζάκι και ένας αναπτήρας, ενώ για τους άλλους δύο κατά τη διάρκεια της προανάκρισης οι αστυνομικοί φρόντισαν να «αλλάξουν» τον τόπο σύλληψης προκειμένου να «προσεγγίσει» την περιοχή όπου πραγματοποιήθηκαν συγκρούσεις (Μοναστηράκι).
Μετά από 8 και πλέον μήνες εγκλεισμού στις Δ.Φ.Κ. και κάνοντας αλλεπάλληλες αιτήσεις αποφυλάκισης οι οποίες απορρίφθηκαν οι Τάράσιο Ζαντορόζνι και Γεράσιμος Κυριακόπουλος μη έχοντας πλέον άλλο μέσο διεκδίκησης της ελευθερίας και της αξιοπρέπειά τους προχώρησαν σε απεργία πείνας από τις 29 Νοεμβρίου και 15 Δεκεμβρίου αντίστοιχα απαιτώντας την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή τους, την απόσυρση των κατηγοριών και το κλείσιμο της υπόθεσης. Διανύοντας πλέον την 48η και 32η ημέρα απεργίας πείνας και δεδομένων των ήδη υπαρχόντων προβλημάτων υγείας του Γ. Κυριακόπουλου (ρήξη σπλήνας και νεφρού) διατρέχουν άμεσο κίνδυνο για εκτεταμένες και μόνιμες βλάβες στον οργανισμό τους οι οποίες έχουν κάνει από νωρίς την εμφάνιση τους (αδυναμία όρασης, πτώση σακχάρων, υπερσυγκέντρωση ουρικού οξέος στο αίμα κ.α. σύμφωνα όπως ανέφεραν σε γράμμα τους την 1/1/07). Το βράδυ της 9ης Γενάρη οι δύο απεργοί πείνας διεκομίσθησαν στο γενικό Κρατικό Νικαίας όπου και πλέον νοσηλεύονται στο θάλαμο κρατουμένων έχοντας αποφασίσει να φτάσουν ως το τέλος αν δεν εισακουστούν τα αιτήματά τους.
Κάπως έτσι το κράτος «παίζει» με ανθρώπινες ζωές προκειμένου να κάνει μια ακόμα επίδειξη ισχύος απέναντι και στο παραμικρό ψήγμα κοινωνικής αντίστασης με πίστη πάντα στο δόγμα της «μηδενικής ανοχής». Αντίθετα, φαίνεται να δείχνει περίσσια ανοχή στα δικά του «κακά παιδία» ( παραδικαστικό κύκλωμα, σκάνδαλο της ΜΕΒΓΑΛ,, βασανισμοί μεταναστών σε ΑΤ, ξυλοδαρμοί από ζαρντινιέρες και «τυχαίες εκπυρσοκροτήσεις» αστυνομικών κ.α.)
Ως κοινωνικά αντιστεκόμενο σώμα, ως οι εν δυνάμει συλληφθέντες μιας επόμενης πορείας και πάνω απ’ όλα ως άνθρωποι με αυξημένο το αίσθημα του δικαίου στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε κάθε διωκόμενο για συμμετοχή σε συλλογικούς αγώνες αμφισβήτησης και αντίστασης ενάντια στο κυρίαρχο σύστημα που επιβάλλει την ανέχεια, την κοινωνική ανισότητα και την καταπίεση. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη σε σύγχρονους πραίτορες, νοσταλγούς της χούντας. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη σε δικαστές που κολυμπούν στη σήψη και τη διαφθορά. Οι τρομο-«κρατικές» τους επιθέσεις ενάντια σε κάθε φλόγα αντίστασης, σε κάθε άνθρωπο που τολμά να «σηκώσει κεφάλι» οφείλουν να λάβουν με κάθε τρόπο τη συλλογική μας απάντηση.


ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ
ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΠΕΙΝΑΣ
-ΤΑΡΑΣΙΟ ΖΑΝΤΟΡΟΖΝΙ, ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ-
ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΣΑΔΟΥΡΟΥ