Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2007

01/02/07: ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ (ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ + ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΕ)

Ενημέρωση από το χθεσινό συντονιστικό



Η διαδικασία του Συντονιστικού ξεκίνησε για άλλη μια φορά με δύο κείμενα βάσης (του Συλλόγου Γεωπονικής και της Φιλοσοφικής εν προκειμένω) όπου καλούσε τους υπόλοιπους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους να τοποθετηθούν έπ' αυτού ώστε να παρθεί μια απόφαση από το Συντονιστικό. Ενώ ξεκίνησαν οι τοποθετήσεις των συλλόγων και των Συντονιστικών Επιτροπών Κατάληψης ξεκίνησαν και τα πρώτα συνθήματα μεταξύ των συμμετεχόντων και ακολούθησαν σποραδικές μικροαψιμαχίες καθώς σιγά-σιγά το αμφιθέατρο του ΜΑΧ άδειαζε.

Όσον αφορά τον Σύλλογο μας τοποθετήθηκε επί σειράς ζητημάτων:

- για τις διαγραφές 4 μεταπτυχιακών φοιτητών από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα από την Συνέλευση Τμήματος των ΕΜΜΕ με πρόσχημα εσωτερικό κανονισμό για χρονικό όριο φοίτησης μια ρύθμιση η οποία ανοίγει διάπλατα την πόρτα στις αντιδραστικές ρυθμίσεις που περιέχει ο νόμος-πλαίσιο. Απέναντι σ'αυτό οι σύλλογοι των προπτυχιακών αλλά και των μεταπτυχιακών φοιτητών στάθηκαν εξαρχής ενάντιοι.

- για την αναδιάρθρωση μέσα και έξω από τις σχολές. Για το καθεστώς παραγωγής έρευνας και γνώσης από τους φοιτητές χωρίς καμία πρόσβαση στο παραγόμενο προϊόν ( αποκλειστική διαχείρισή του από τους καθηγητές). Για το καθεστώς πρακτικής άσκησης που μεταφράζεται σε καθεστώς άμισθης και ελαστικής εργασίας για μεγάλη μάζα φοιτητών. Για τους νέους εργαζόμενους που αναγκάζονται στην πλειοψηφία τους να απασχολούνται σε 3ωρα και 4ωρα μαύρα, ανασφάλιστα και με προσωπικές διαπραγματεύσεις με τ'αφεντικά.

- για το ίδιο το συντονιστικό όπου αναγνώστηκε το κείμενο αυτοκριτικής που μοιράστηκε στην πορεία και στο συντονιστικό και παρατίθεται παρακάτω.

- για τη πορεία στο Καστρί. Προτείναμε να πραγματοποιηθεί (όπως και αποφασίστηκε) και επιπλέον ν'αντιπαρατεθεί και οργανωτικά απέναντι στην πρόκληση του κράτους.

- για τις κινήσεις που έγιναν σε συντονισμό μ' άλλους συλλόγους ενάντια στην ξεπουλημένη ηγεσία της ΓΣΕΕ στην κατεύθυνση της πίεσης για κήρυξη γενικής απεργίας.

-για την σύμφωνη άποψη μας πάνω στη πρόταση του Συλλόγου του ΣΕΜΦΕ για συμμετοχή στην πορεία της 1ης Φλεβάρη για την άμεση απελευθέρωση των 3ων προφυλακισμένων από την αντιπολεμική πορεία της 6ης Μάη.

- τέλος δόθηκε βάρος στις πολύμορφες δράσεις και κινήσεις του κινήματος που να εμπλέκουν το σύνολο της βάσης του φοιτητικού, και όχι μόνο, κόσμου.



Όσον αφορά την επιτροπή κειμένου παρεμβήκαμε ξεκάθαρα κριτικά όσον αφορά την σχέση της συγκεκριμένης διαδικασίας με την φυσιογνωμία του κινήματος. Στηλιτεύσαμε την ουσία της διαδικασίας αυτής (παζαρέματα μεταξύ συνδικαλιστών-εκπροσώπων φοιτητικών συλλόγων) και απλώς επαναλάβαμε τις προτάσεις μας πάνω στον συντονισμό δράσης που επιζητούσαμε (πορεία στο Καστρί και συμμετοχή στην πορεία της 1ης Φλεβάρη).



Παρακάτω παραθέτουμε τα δύο κείμενα που μοιράζαμε στην πορεία και στο συντονιστικό:







ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ! (;)



Ένα απ΄τα δομικά και ουσιαστικά στοιχεία κάθε κινήματος θεωρούμε πως είναι και η αυτοκριτική. Αυτοκριτική στην κατεύθυνση της κατανόησης των λαθών μας και της πρόληψης νέων (λαθών) και εντέλει στην ενδυνάμωση του αγώνα μας. Έτσι, με αφορμή την διεξαγωγή του Παναθηναϊκού Συντονιστικού γενικών συνελεύσεων και καταλήψεων την Τετάρτη 24/1 στην Ιατρική Σχολή και σε συνδυασμό με την προηγούμενη εμπειρία του Μάη -Ιούνη αποφασίσαμε να επικοινωνήσουμε γι' άλλη μια φορά τους προβληματισμούς που μας παρουσιάστηκαν σ'όλα τα επίπεδα: απ'τις προσωπικές αγωνίες ως αγωνιζόμενοι ως τις συλλογικές που καταγράφηκαν στην γενική συνέλευση φοιτητών καθώς και στην συνέλευση κατάληψης του συλλόγου φοιτητών του τμήματος ΕΜΜΕ.

Αρχικά, μας προβληματίζει το πώς και ποιοι παίρνουν την απόφαση για τον τόπο και τον χρόνο διεξαγωγής του Συντονιστικού. Κάτι τέτοιο προφανώς πρέπει ν’ απασχολεί την διαδικασία του Συντονιστικού και να μην επαφίεται στην καλή διάθεση οποιουδήποτε συνδικαλιστή ή πολιτικής συνιστώσας του κινήματος. Θεωρούμε ότι το κάθε Συντονιστικό πρέπει ν’ αποφασίζει ξεκάθαρα τον χρόνο και τον τόπο διεξαγωγής του επόμενου Συντονιστικού ώστε να αποτελεί και πραγματικά μια συλλογική άρα και κινηματική απόφαση. Επιπλέον, για μια τέτοια απόφαση πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν και ο τόπος κατάληξης της πορείας (κάτι που επίσης πρέπει να αποφασίζει το Συντονιστικό!) ώστε να μιλάμε για ανοιχτά άρα και αμεσοδημοκρατικά Συντονιστικά αλλά και να πριμοδοτείται η μαζικότητα μιας κινηματικής διαδικασίας αντίθετα μ’ότι συνέβη στο τελευταίο Παναθηναϊκό Συντονιστικό.

Όσον αφορά στην διαδικασία του Συντονιστικού: ήδη από τον Μάη έχουμε διακρίνει την παγίωση συγκεκριμένων προσώπων στις θέσεις του προεδρείου και αυτό είναι κάτι που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης από σύσσωμο το φοιτητικό κίνημα και τους αγωνιζόμενους που το αποτελούν. Επίσης, μια κινηματική διαδικασία πρέπει να εστιάζεται στην πολιτική ουσία του κοινού αγώνα μας και όχι ν’ αποτελεί αρένα και πεδίο στείρων αντιπαραθέσεων και άσκησης ύφους απ’ τους συμμετέχοντες (συνθήματα κτλ.). Τέλος, κρίνουμε απαραίτητη την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων από τους εκπροσώπους των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων καθώς και των Συντονιστικών Επιτροπών Κατάληψης ώστε να παρθεί μια απόφαση και όχι να τίθενται εξαρχής προς έγκριση (υπέρ ή κατά του ενός ή του άλλου) «κείμενα βάσης» ή καλύτερα πολιτικές πλατφόρμες ακόμα και σε μορφή αποφάσεων γενικών συνελεύσεων. Οι αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες απαιτούν (αν θέλουμε να τις χαρακτηρίζουμε ως τέτοιες) τον σεβασμό στην πολυμορφία των αποφάσεων των συλλόγων καθώς και την σύνθεσή τους ώστε να παρθεί μια συλλογική απόφαση.

Τέλος, όσον αφορά στην ουσία του Συντονιστικού θεωρούμε πως πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία και παραπάνω χρόνος στον συντονισμό δράσεων και κινήσεων του κινήματος ώστε να παράγουμε ακόμα μεγαλύτερη πίεση (κάτι που αντικειμενικά αντιστοιχεί στο φοιτητικό κίνημα) πέρα από το δίπολο καταλήψεις-μια πορεία την εβδομάδα. Ο μονόδρομος της κλιμάκωσης θα επιτευχθεί, αναπόφευκτα, και μέσα από την πολυμορφία των δράσεων του κινήματος που θα εμπλέκουν το σύνολο των αγωνιζομένων φοιτητών στην έμπρακτη υπεράσπιση της κοινής μας υπόθεσης, του κοινού μας αγώνα.





ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΕΜΜΕ



Στην κατεύθυνση της κλιμάκωσης καλούμε τους εργαζόμενους, τα πρωτοβάθμια σωματεία και τα συνδικάτα να συμπαρασταθούν στον αγώνα μας και επιπλέον απαιτούμε από την ΓΣΕΕ αντί να σκέφτεται την ίδρυση της Ακαδημίας Εργασίας να κηρύξει γενική απεργία ενάντια στο σύνολο της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης.

Υλοποιώντας την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης φοιτητών του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ της 29/1 και συνεχίζοντας τις παρεμβάσεις που έγιναν την Τετάρτη 24/1 και την Παρασκευή 26/1 με τον ίδιο σκοπό, καλούμε τη σημερινή πορεία (31/1) και τους φοιτητικούς συλλόγους που την συναποτελούν να κατευθυνθούν έξω από το κτίριο της ΓΣΕΕ.

Επιπλέον, ενημερώνουμε ότι την Παρασκευή 2/2 στις 20:00 θα πραγματοποιηθεί στην κατάληψή μας (Καλαμιώτου 2,πλησίον Καπνικαρέας) ανοιχτή προβολή και συζήτηση με θέμα: «Το φοιτητικό κίνημα, οι διεκδικήσεις του και οι δομές του. Παραδείγματα αντίστοιχων αγώνων στην Ευρώπη».





ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΕΜΜΕ