Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2007

20/01/07: ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΡΑΔΙΟΣΤΑΘΜΟΥ FLASH


Σήμερα, 20 Γενάρη, αποφασίσαμε να καταλάβουμε αυτό που μας ανήκει! Καταλαμβάνουμε την κοινωνική ιδιοκτησία που λέγεται ραδιοσυχνότητες για να κοινωνικοποιήσουμε τα αιτήματα, τις διεκδικήσεις και τον αγώνα μας και να μιλήσουμε με τους δικούς μας όρους ενάντια στην διαστρέβλωση και τη μεροληψία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.


Απ’ τον Μάη έχουμε ξεκινήσει αδιάλλακτο αγώνα ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16, στους ψηφισμένους νόμους της αξιολόγησης- ΙΔΒΕ- ΔΟΑΤΑΠ, στον προωθούμενο νέο νόμο-πλαίσιο καθώς και σ’ ολόκληρο τον οδοστρωτήρα της εκπαιδευτικής και εργασιακής αναδιάρθρωσης.

Οι απαντήσεις σ’ όλα αυτά συνεχίζουν να δίνονται! Την Τετάρτη 17 Γενάρη χιλιάδες φοιτητές κατέκλυσαν το κέντρο της Αθήνας διαδηλώνοντας μαζικά και μαχητικά ενώ συγχρόνως οι περίπου 300 καταλήψεις πανελλαδικά αναδίδουν αέρα αγώνα!


Η αντίδραση του κράτους είναι άμεση δυναμιτίζοντας το κλίμα με την εντεινόμμενη κατασταλτική πολιτική του. Από την επίθεση στο άσυλο μέχρι την αναβάθμιση των μηχανισμών ελέγχου και επιτήρησης με περισσότερες κάμερες στους δρόμους και στους δημόσιους χώρους στήνεται το κρατικό σχέδιο περιστολής δικαιωμάτων και ωμής καταστολής των κοινωνικών αντιστάσεων.


Μπροστά σ’ όλα αυτά εμείς συνεχίζουμε πιο μαζικά και πιο μαχητικά με δυναμικές πορείες, καταλήψεις διαρκείας και πολύμορφες δράσεις. Η εξεταστική αναβάλλεται , ο αγώνας φουντώνει!






Φοιτητικοί Σύλλογοι

Επικοινωνίας & ΜΜΕ (ΕΚΠΑ)

Ναυπηγών (ΕΜΠ)

ΑΣΟΕΕ

και φοιτητές από ΤΕΙ Αθήνας και Πολυτεχνείο





Ενημέρωση για την κατάληψη του FLASH στο


Το αρχείο mp3 με όσα τελικά ακούστηκαν απο τη συχνότητα του FLASH http://athens.indymedia.org/local/webcast/uploads/metafiles/flash.mp3

Στην αρχή της δημοσιευσης υπάρχει και μια φωτο τραβηγμένη από τον 7ο όροφο με τους ματαδες να περιμενουν...την καθοδο των μυρίων!


Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2007

15/01/07: ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΚΑΜΕΡΕΣ



ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΜΜΕ 15/1/07



Με πρόφαση την ασφαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων εγκαταστάθηκε και τέθηκε σε λειτουργία δίκτυο ηλεκτρονικής παρακολούθησης με εκατοντάδες κάμερες να καταγράφουν σε δρόμους ,πλατείες ,γειτονιές και εργασιακούς χώρους όλης της χώρας.
Οι κάμερες που συνεχίζουν να ελέγχουν κάθε έκφανση της κοινωνικής ζωής στις πόλεις μας με πρόσχημα τη διαχείριση της κυκλοφορίας ,έρχονται, στη ουσία , να ενισχύσουν την προσπάθεια του ελληνικού κράτους για την πλήρη πειθάρχηση στις προσταγές του κεφαλαίου και τον καθολικό έλεγχο ιδιωτικής και δημόσιας σφαίρας.
Ειδικό βάρος στην επιχείρηση γενικευμένης κοινωνικής επιτήρησης έχει η παρακολούθηση κοινωνικών κομματιών και πολιτικών χώρων που αντιστέκονται έμπρακτα στα σχέδια της εξουσίας.

Από τις 12/1 εκδικάζονται στο ΣτΕ οι προσφυγές του υπουργείου δημόσιας τάξης και της δημοκρατικής συσπείρωσης για τις λαικές ελευθερίες και την αλληλεγγύη,
κατά του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου για τα ηλεκτρονικά συστήματα επιτήρηση, με το υπουργείο δημόσιας τάξης να επιζητά την διεύρυνση της παρακολούθησης και για ζητήματα ασφαλείας.

Καταδικάζουμε και τασσόμαστε ενάντια σε κάθε απόπειρα περιστολής ατομικών και πολιτικών ελευθεριών.
Επικροτούμε κάθε συλλογική ή ατομική κίνηση που στρέφεται ενάντια στα συστήματα ασφαλείας.
Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε όσους διώκονται για καταστροφή καμερών.


ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΙ ΚΑΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΜΑΣ

15/01/07: ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ
ΤΑΡΑΣΙΟ ΖΑΝΤΟΡΟΖΝΙ (ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΑΠΟ 29/11)
ΓΕΡΑΣΙΜΟ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟ (ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΑΠΟ 15/12)

ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ
ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ 6ης ΜΑΗ

Στη διάρκεια της μεγάλης αντιπολεμικής πορείας του 4ου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ στις 6 Μάη η Αθήνα κατακλύζεται από διαδηλωτές. Την ίδια στιγμή οι δυνάμεις καταστολής έχουν ζώσει ασφυκτικά ολόκληρο το κέντρο της πόλης. Πολύ γρήγορα ξεσπούν συγκρούσεις με τις δυνάμεις των ΜΑΤ και πραγματοποιούνται επιθέσεις σε βάρος κρατικών και καπιταλιστικών στόχων (ΓΑΔΑ, Αμερικάνικη Πρεσβεία, τράπεζες, υπουργεία) που επεκτείνονται μέχρι το Μοναστηράκι. Η αστυνομία απαντά με εκτεταμένη χρήση χημικών, ξυλοδαρμούς και δεκάδες προσαγωγές διαδηλωτών εκ των οποίων προκύπτουν 17 συλλήψεις. Τέσσερις προφυλακίζονται και από αυτούς οι τρεις (ο τέταρτος ήταν ανήλικος) συνεχίζουν να κρατούνται μέχρι σήμερα στις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού. Πρόκειται για τους νεαρούς Ταράσιο Ζαντορόζνι, Γεράσιμο Κυριακόπουλο και Κώστα Κατσαδούρα οι οποίοι συνελήφθησαν στο Θησείο μετά το πέρας της πορείας και οδηγήθηκαν στην ανακρίτρια με ένα διάτρητο και υπερδιογκωμένο κατηγορητήριο (απόπειρες ανθρωποκτονίας, προμήθεια και κατοχή 50 εκρηκτικών και εμπρηστικών μηχανισμών) που δε στηρίζεται παρά στις ψευδείς και στημένες καταθέσεις των αστυνομικών (σύμφωνα με την πάγια τακτική τους) Χαρακτηριστικά, για τον Τ. Ζαντορόζνι τεκμήριο ενοχής υπήρξε ένα μπλουζάκι και ένας αναπτήρας, ενώ για τους άλλους δύο κατά τη διάρκεια της προανάκρισης οι αστυνομικοί φρόντισαν να «αλλάξουν» τον τόπο σύλληψης προκειμένου να «προσεγγίσει» την περιοχή όπου πραγματοποιήθηκαν συγκρούσεις (Μοναστηράκι).
Μετά από 8 και πλέον μήνες εγκλεισμού στις Δ.Φ.Κ. και κάνοντας αλλεπάλληλες αιτήσεις αποφυλάκισης οι οποίες απορρίφθηκαν οι Τάράσιο Ζαντορόζνι και Γεράσιμος Κυριακόπουλος μη έχοντας πλέον άλλο μέσο διεκδίκησης της ελευθερίας και της αξιοπρέπειά τους προχώρησαν σε απεργία πείνας από τις 29 Νοεμβρίου και 15 Δεκεμβρίου αντίστοιχα απαιτώντας την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή τους, την απόσυρση των κατηγοριών και το κλείσιμο της υπόθεσης. Διανύοντας πλέον την 48η και 32η ημέρα απεργίας πείνας και δεδομένων των ήδη υπαρχόντων προβλημάτων υγείας του Γ. Κυριακόπουλου (ρήξη σπλήνας και νεφρού) διατρέχουν άμεσο κίνδυνο για εκτεταμένες και μόνιμες βλάβες στον οργανισμό τους οι οποίες έχουν κάνει από νωρίς την εμφάνιση τους (αδυναμία όρασης, πτώση σακχάρων, υπερσυγκέντρωση ουρικού οξέος στο αίμα κ.α. σύμφωνα όπως ανέφεραν σε γράμμα τους την 1/1/07). Το βράδυ της 9ης Γενάρη οι δύο απεργοί πείνας διεκομίσθησαν στο γενικό Κρατικό Νικαίας όπου και πλέον νοσηλεύονται στο θάλαμο κρατουμένων έχοντας αποφασίσει να φτάσουν ως το τέλος αν δεν εισακουστούν τα αιτήματά τους.
Κάπως έτσι το κράτος «παίζει» με ανθρώπινες ζωές προκειμένου να κάνει μια ακόμα επίδειξη ισχύος απέναντι και στο παραμικρό ψήγμα κοινωνικής αντίστασης με πίστη πάντα στο δόγμα της «μηδενικής ανοχής». Αντίθετα, φαίνεται να δείχνει περίσσια ανοχή στα δικά του «κακά παιδία» ( παραδικαστικό κύκλωμα, σκάνδαλο της ΜΕΒΓΑΛ,, βασανισμοί μεταναστών σε ΑΤ, ξυλοδαρμοί από ζαρντινιέρες και «τυχαίες εκπυρσοκροτήσεις» αστυνομικών κ.α.)
Ως κοινωνικά αντιστεκόμενο σώμα, ως οι εν δυνάμει συλληφθέντες μιας επόμενης πορείας και πάνω απ’ όλα ως άνθρωποι με αυξημένο το αίσθημα του δικαίου στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε κάθε διωκόμενο για συμμετοχή σε συλλογικούς αγώνες αμφισβήτησης και αντίστασης ενάντια στο κυρίαρχο σύστημα που επιβάλλει την ανέχεια, την κοινωνική ανισότητα και την καταπίεση. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη σε σύγχρονους πραίτορες, νοσταλγούς της χούντας. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη σε δικαστές που κολυμπούν στη σήψη και τη διαφθορά. Οι τρομο-«κρατικές» τους επιθέσεις ενάντια σε κάθε φλόγα αντίστασης, σε κάθε άνθρωπο που τολμά να «σηκώσει κεφάλι» οφείλουν να λάβουν με κάθε τρόπο τη συλλογική μας απάντηση.


ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ
ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΠΕΙΝΑΣ
-ΤΑΡΑΣΙΟ ΖΑΝΤΟΡΟΖΝΙ, ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ-
ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΣΑΔΟΥΡΟΥ

Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2007

15/01/07: ΤΑ ΕΜΜΕ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ
(15/01/2007)




Την Τετάρτη 10 Γενάρη ξεκίνησε στο ελληνικό κοινοβούλιο, η συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 16, με δεδομένη τη συναίνεση των δύο μεγάλων κομμάτων, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ώστε να ψηφιστεί το Μάρτιο. Μετά από τους τακτικούς ελιγμούς της κυβέρνησης, ορίστηκε η συγκεκριμένη ημερομηνία, ώστε να μας πιάσουν στον ύπνο και να μη βρουν μπροστά τους τις κοινωνικές αντιδράσεις που ξεσηκώνει μια τέτοια επιλογή. Παρόλα αυτά δόθηκε δυναμική απάντηση με μαζικά συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, Χανιά, Πάτρα, Βόλος, κτλ) με την συμμετοχή των απεργών δασκάλων και καθηγητών, των φοιτητών και των μαθητών. Η αναθεώρηση του άρθρου 16 ανοίγει το δρόμο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, την ένταση των ταξικών φραγμών στην εκπαίδευση, την υποβάθμιση της ήδη απαξιωμένης δημόσιας εκπαίδευσης και τη “νομιμοποίηση” των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στα δημόσια πανεπιστήμια (χορηγίες, έρευνα κτλ).
Το πλαίσιο της γενικότερης αναδιαρθρωτικής πολιτικής στην εκπαίδευση συμπληρώνουν ο νόμος - πλαίσιο, που ψηφίζεται το Μάρτιο και τα ψηφισμένα νομοσχέδια που αφορούν στην αξιολόγηση και στα ΙΔΒΕ - ΔΟΑΤΑΠ. Μέσω της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης προσπαθείται η δημιουργία του νέου μοντέλου του εργαζόμενου που οφείλει να είναι κινητικός, ευέλικτος και χωρίς συλλογικά δικαιώματα! Ο οδοστρωτήρας της εργασιακής και εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης οξύνει την εργασιακή ανασφάλεια που υπάρχει ήδη και βιώνουμε εμείς, οι φοιτητές των ΕΜΜΕ, που αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε άμισθοι κάτω από την πρόφαση της πρακτικής άσκησης - μαθητείας. Όλοι ξέρουμε ότι στην πραγματικότητα μιλάμε για απλήρωτη εργασία, εκμετάλλευση και κοροϊδία. Βέβαια, τα προβλήματα της σχολής των ΕΜΜΕ δεν περιορίζονται στην πρακτική άσκηση αλλά επεκτείνονται στο κτιριακό ζήτημα και στην προσπάθεια αναπροσαρμογής των σπουδών στην κατεύθυνση της εξειδίκευσης. Επίσης, η διαγραφή μεταπτυχιακών φοιτητών από τη Γενική Συνέλευση Τμήματος ανοίγει διάπλατα την πόρτα για την εφαρμογή του νόμου πλαισίου και της ρύθμισης για ν+2 χρόνια φοίτησης.
Τώρα που η επίθεση ενάντια στα συμφέροντα και στο μέλλον μας κορυφώνεται, τώρα πρέπει να οξύνουμε και τον αγώνα μας! Με πολύμορφες δράσεις (καταλήψεις, πορείες, μπλοκαρίσματα δρόμων, παρεμβάσεις ενημέρωσης κ.α) και σε συντονισμό με άλλους φοιτητικούς συλλόγους και τα υπόλοιπα αντιστεκόμενα κομμάτια που πλήττονται άμεσα από τις αλλαγές αυτές (μαθητές, δάσκαλοι, καθηγητές, εργαζόμενοι και άνεργοι) πρέπει να δώσουμε δυναμική απάντηση ενάντια στις προσταγές του κεφαλαίου. Από εμάς όλους, από την ενεργή συμμετοχή μας, εξαρτάται η ανατροπή των κυβερνητικών επιλογών, η υπεράσπιση του εργασιακού μας μέλλοντος, η αξιοπρέπειά μας!
Έτσι όπως το φοιτητικό κίνημα με τη δυναμική του δράση πέτυχε το “πάγωμα” της εφαρμογής των νομοσχεδίων για αξιολόγηση - ΙΔΒΕ - ΔΟΑΤΑΠ και της ψήφισης του νόμου - πλαισίου τον Ιούνιο, με αγώνα διαρκείας θα νικήσουμε και πάλι.
ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ. ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ, ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ, ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ.
Απαιτούμε:
  • Να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16
  • Να μην εφαρμοστούν- να σταματήσουμε τα ψηφισμένα Νομοσχέδια για αξιολόγηση- ΙΔΒΕ- ΔΟΑΤΑΠ
  • Να αποσυρθεί ο νόμος πλαίσιο
  • Κάτω τα χέρια από το άσυλο
  • Ούτε μια ώρα απλήρωτοι! Όχι στην άμισθη εργασία
  • Δωρεάν σπουδές, σίτιση, στέγαση, μεταφορές
  • Καμία διαγραφή φοιτητών. Άρση της αντιδραστικής απόφασης της Γ.Σ. Τμήματος

Προχωράμε σε:

  • Κατάληψη διαρκείας, με νέα Γενική Συνέλευση Φοιτητών τη Δευτέρα 22/1/2007 και ώρα 15.00 ( Καλαμιώτου α’)
  • Συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 17/1/2007 (ώρα 12.00 Προπύλαια). Προσυγκέντρωση στις 11.00 στην Καπνικαρέα
  • Ενιαίο συντονισμό με φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους μέσα από αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες. Συντονισμός και με άλλα κοινωνικά αντιστεκόμενα κομμάτια (άνεργοι, εργαζόμενοι, μαθητές, δάσκαλοι, καθηγητές κοκ)
  • Καταλήψεις ραδιοφωνικών σταθμών, μπλοκαρίσματα δρόμων και παρεμβάσεις αντιπληροφόρησης σε συντονισμό με άλλους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους.
  • Καθημερινή ανοιχτή συνέλευση κατάληψης. Η συνέλευση κατάληψης να έχει όλη την ευθύνη της κατάληψης και των εκδηλώσεων. Να μην έχει μόνο το ρόλο της εφαρμογής της απόφασης αλλά μέσα από αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες να είναι χώρος πραγματικής πολιτικής ζύμωσης και αντιπαράθεσης. Να γίνει προσπάθεια για κινηματική και πολιτική ενοποίηση όλων των συνιστωσών του κινήματος ( ανέργων, εργαζομένων, μαθητών, καθηγητών, δασκάλων, φοιτητών κοκ). Αποτέλεσμα αυτού μπορεί να είναι η κοινή δράση, ο περαιτέρω σχεδιασμός, ακόμα και μία πρόταση σε επόμενη Γ. Σ. Σε καμία περίπτωση δεν θα αντιτίθεται στην απόφαση της Γ.Σ του Συλλόγου.
  • Συμμετοχή του συλλόγου στο ενιαίο Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και καταλήψεων φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων, στη βάση της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ

ΤΡΙΤΗ

απογευμα μετα τη συνελευση καταληψης: κουβεντα για τους μεταναστες

ΤΕΤΑΡΤΗ

πορεια - προσυγκεντρωση στις 11 στην Καπνικαρεα -ακολουθει συντονιστικο

ΠΕΜΠΤΗ

συνελευση καταληψης στις 4:00

το βραδυ εχει γινει καλεσμα σε αλλες καταληψεις για συντονισμο δρασεων

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

συνελευση καταληψης στις 4:00

παρεμβαση αντιπληροφορησης μαζι με άλλους φοιτητικους συλλογους

ΣΑΒΒΑΤΟ

συνελευση καταληψης στις 4:00

απογευμα συζητηση για την πρακτική ασκηση

ΚΥΡΙΑΚΗ

συνέλευση κατάληψης στις 4:00

6:00 κάλεσμα από Ναυπηγούς (ΕΜΠ) για συντονισμό δράσεων - συνδιοργάνωση εκδήλωσης (η συνάντηση όσων ενδιαφέρονται θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο που στεγάζονται τα ΕΜΜΕ, Καλαμιώτου 2, 1ος όροφος)

Συνελευση καταληψης ΕΜΜΕ

11/01/07: "ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΑΜΜΟΣ ΣΤΑ ΓΡΑΝΑΖΙΑ ΤΟΥΣ!"

ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΑΜΜΟΣ ΣΤΑ ΓΡΑΝΑΖΙΑ ΤΟΥΣ!


Χθες, Τετάρτη 10 Γενάρη, ξεκίνησε στο κοινοβούλιο των 300 βο(υ)λευτών η συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 16. Η αναθεώρηση του άρθρου 16 ουσιαστικά νομιμοποιεί τα νταραβέρια των ιδιωτικών επιχειρήσεων με τα δημόσια πανεπιστήμια (χορηγίες, κατά παραγγελία έρευνες κτλ) ενισχύει τους ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση και ανοίγει τον δρόμο στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων με στόχο την πίεση των δημοσίων, μέσω του ελεύθερου ανταγωνισμού της αγοράς, για να λειτουργούν με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια. Είναι μία ακόμα ψηφίδα στο μωσαϊκό των αναδιαρθρώσεων σε εκπαίδευση και εργασία. Σκοπός η προσαρμογή εκπαίδευσης και εργασίας στις σύγχρονες επιταγές των ελληνικών αφεντικών και του καπιταλισμού συνολικά που ξεκινά από τις εντατικοποιημένες σπουδές και τα εξατομικευμένα πτυχία μέχρι την ελαστική , επισφαλή μισθωτή ή άμισθη σκλαβιά. Μαζί με το νόμο-πλαίσιο του Υπ.Παιδείας, τα νομοσχέδια για την αξιολόγηση, των ΙΔΒΕ –ΔΟΑΤΑΠ ,την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και την θεσμοθέτηση του διευθυντικού δικαιώματος και του ελαστικού ωραρίου συμπληρώνεται η επίθεση των αφεντικών και το ξεζούμισμα της κοινωνικής πλειοψηφίας (εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, άνεργοι και επισφαλείς, φοιτητές και μαθητές).


Απέναντι σ’όλα αυτά οι κοινωνικές-ταξικές αντιδράσεις οξύνονται συνεχώς στην κατεύθυνση της υπεράσπισης των ταξικών κεκτημένων και ξεπεράσματος των υπαρχόντων διαχωρισμών ανάμεσα στα αντιστεκόμενα κομμάτια της κοινωνίας και ανατροπής των καταπιεστικών συνθηκών εκμετάλλευσης που τους επιβάλλονται. Μέρος αυτής της αντίδρασης αποτελούν και οι αρνήσεις που υψώνει το φοιτητικό κίνημα ενάντια στην εκπαιδευτική και εργασιακή αναδιάρθρωση.


Στις 10 Γενάρη το φοιτητικό κίνημα έδωσε το παρόν σ’άλλη μια αναμέτρηση. Ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 απάντησε με ντόμινο καταλήψεων σχολών (217 αισίως!), με μαζικά συλλαλητήρια σε πόλεις της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ξάνθη, Χανιά, Γιάννενα κτλ.) και με συγκρούσεις στους δρόμους. Στην Αθήνα και μετά από συγκρούσεις διαδηλωτών μπροστά στο κτίριο της Βουλής αλλά και με τις δυνάμεις καταστολής κατά μήκος της πορείας πραγματοποιήθηκαν μερικές προσαγωγές και 1 σύλληψη. Τέτοιες κατασταλτικές επιλογές έχει πάρει, παίρνει και θα παίρνει επιβεβαιώνοντας έτσι την πραγματική του φύση: αυτή του τρομοκράτη καταστέλλοντας διαδηλώσεις και ολόκληρα κινήματα. Συγκεκριμένα , χθες στις 10 Γενάρη, κατά την σύλληψη ενός διαδηλωτή επαναλήφθηκε η άθλια τακτική του κράτους: αυτή της κατασκευής ενόχων. Τα τάγματα συλλήψεων ,νέο ειδικευμένο σώμα ανθρωποφυλάκων, προέβησαν σε ξυλοδαρμό ενός διαδηλωτή και στην συνέχεια του «φόρτωσαν» βόμβα μολότοφ που οι ίδιοι είχαν στην διάθεσή τους. (Μια τακτική γνωστή, αν ανατρέξουμε στο σύντομο παρελθόν του Ιούνη του 2003 και στις κινητοποιήσεις ενάντια στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ στην Θεσσαλονίκη, οπότε και με τον ίδιο τρόπο συνελήφθη και φυλακίστηκε για περίπου μισό χρόνο ο Simon Chapman ο οποίος απελευθερώθηκε μετά από απεργία πείνας ). Αυτός ο διαδηλωτής, αυτή τη στιγμή, διώκεται βάσει αρρωστημένων και κατασκευασμένων εμπνεύσεων της αστυνομίας. Στόχος των κατασταλτικών δυνάμεων είναι η τρομοκράτηση των αγωνιζομένων και του φοιτητικού κινήματος καθώς και ο στιγματισμός όσων παίρνουν την πολιτική απόφαση να συγκρουστούν μ’όλα τα μέσα ενάντια στον παροπλισμό και εκσυγχρονισμό του κρατικού μηχανισμού και των ταξικών συσχετισμών που υπαγορεύουν την ύπαρξη και την αναπαραγωγή του.


Απέναντι στην κρατική τρομοκρατία, προτάσσουμε την συλλογική, αυτοοργανωμένη και αδιαμεσολάβητη αντίσταση και τον αγώνα διαρκείας μέχρι την ανατροπή των αναδιαρθρωτικών πολιτικών του κεφαλαίου.


ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΙΣ ΕΚΤΟΝΩΣΕΙΣ
ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ, ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ, ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

Πρωτοβουλία καταληψιών φοιτητών ΕΜΜΕ

08/01/07: ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΕΜΜΕ...ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ
(8- 1-2007)


Την Τετάρτη 10 Γενάρη ξεκινά, στο ελληνικό κοινοβούλιο, η συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 16, με δεδομένη τη συναίνεση των δύο μεγάλων κομμάτων, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ώστε να ψηφιστεί το Μάρτιο. Μετά από τους τακτικούς ελιγμούς της κυβέρνησης, ορίστηκε η συγκεκριμένη ημερομηνία, ώστε να μας πιάσουν στον ύπνο και να μη βρουν μπροστά τους τις κοινωνικές αντιδράσεις που ξεσηκώνει μια τέτοια επιλογή. Η αναθεώρηση του άρθρου 16 ανοίγει το δρόμο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, την ένταση των ταξικών φραγμών στην εκπαίδευση, την υποβάθμιση της ήδη απαξιωμένης δημόσιας εκπαίδευσης και τη «νομιμοποίηση» των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στα δημόσια πανεπιστήμια ( χορηγίες, έρευνα κτλ). Το πλαίσιο της γενικότερης αναδιαρθρωτικής πολιτικής στην εκπαίδευση συμπληρώνουν ο νόμος - πλαίσιο, που ψηφίζεται το Μάρτιο και τα ψηφισμένα νομοσχέδια που αφορούν στην αξιολόγηση και στα ΙΔΒΕ - ΔΟΑΤΑΠ. Μέσω της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης προσπαθείται η δημιουργία του νέου μοντέλου του εργαζόμενου που οφείλει να είναι κινητικός, ευέλικτος και χωρίς συλλογικά δικαιώματα! Ο οδοστρωτήρας της εργασιακής και εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης οξύνει την εργασιακή ανασφάλεια που υπάρχει ήδη και βιώνουμε εμείς, οι φοιτητές των ΕΜΜΕ, που αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε άμισθοι κάτω από την πρόφαση της πρακτικής άσκησης - μαθητείας. Όλοι ξέρουμε ότι στην πραγματικότητα μιλάμε για απλήρωτη εργασία, εκμετάλλευση και κοροϊδία. Βέβαια, τα προβλήματα της σχολής των ΕΜΜΕ δεν περιορίζονται στην πρακτική άσκηση αλλά επεκτείνονται στο κτιριακό ζήτημα και στην προσπά8εια αναπροσαρμογής των σπουδών στην κατεύθυνση της εξειδίκευσης. Επίσης, η διαγραφή μεταπτυχιακών φοιτητών από τη Γενική Συνέλευση Τμήματος ανοίγει διάπλατα την πόρτα για την εφαρμογή του νόμου πλαισίου και της ρύθμισης για ν+2 χρόνια φοίτησης. Τώρα που η επίθεση ενάντια στα συμφέροντα και στο μέλλον μας κορυφώνεται, τώρα πρέπει να οξύνουμε και τον αγώνα μας! Με πολύμορφες δράσεις (καταλήψεις, πορείες, μπλοκαρίσματα δρόμων, παρεμβάσεις ενημέρωσης κ.α) και σε συντονισμό με άλλους φοιτητικούς συλλόγους και τα υπόλοιπα αντιστεκόμενα κομμάτια που πλήττονται άμεσα από τις αλλαγές αυτές (μαθητές, δάσκαλοι, καθηγητές, εργαζόμενοι και άνεργοι) πρέπει να δώσουμε δυναμική απάντηση ενάντια στις προσταγές του κεφαλαίου. Από εμάς όλους, από την ενεργή συμμετοχή μας, εξαρτάται η ανατροπή των κυβερνητικών επιλογών, η υπεράσπιση του εργασιακού μας μέλλοντος, η αξιοπρέπειά μας! Έτσι όπως το φοιτητικό κίνημα με τη δυναμική του δράση πέτυχε το “πάγωμα” της εφαρμογής των νομοσχεδίων για αξιολόγηση - ΙΔΒΕ - ΔΟΑΤΑΠ και της ψήφισης του νόμου - πλαισίου τον Ιούνιο, με αγώνα διαρκείας θα νικήσουμε και πάλι.
Καμία συναίνεση σε εκπαιδευτική και εργασιακή αναδιάρθρωση.
Απαιτούμε
  • Να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16
  • Να μην εφαρμοστούν – να σταματήσουμε τα ψηφισμένα νομοσχέδια για αξιολόγηση – ΙΔΒΕ – ΔΟΑΤΑΠ
  • Να αποσυρθεί ο νόμος πλαίσιο
  • Κάτω τα χέρια από το άσυλο
  • Ούτε μια ώρα απλήρωτοι! Όχι στην άμισθη εργασία
  • Δωρεάν σπουδές, σίτιση, στέγαση, μεταφορές
  • Καμία διαγραφή φοιτητών. Άρση της αντιδραστικής απόφασης της Γ.Σ Τμήματος.

Προχωράμε σε

  • Συντονισμό με φοιτητικούς συλλόγους μέσα από αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες. Συντονισμός και με άλλα κοινωνικά αντιστεκόμενα κομμάτια ( άνεργοι, εργαζόμενοι, μαθητές, δάσκαλοι, καθηγητές κοκ)
  • Καθημερινή συνέλευση κατάληψης
  • Κατάληψη διαρκείας με νέα Γενική Συνέλευση φοιτητών, τη Δευτέρα 15/1/2007 και ώρα 15.00 (Καλαμιώτου Α’)
  • Παράσταση διαμαρτυρίας στη γενική συνέλεση Τμήματος την Τρίτη 11.00 στη Σταδίου 5.
  • Συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10/1/2007 ( ώρα 12.00, Προπύλαια). Προσυγκέντρωση στις 11.00 στην Καπνικαρέα..
  • Περικύκλωση της Βουλής την Τετάρτη στις 18.00

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

6/12/06: ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΣ για ΚΑΤΑΛΗΨΗ(7ημ) όταν διέρρευσαν οι φήμες για επίσπευση της ανάθεώρησης του "16"

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΕΜΜΕ
(6/12/2006)



Οι φοιτητές, τον Μάη και τον Ιούνιο, με όπλα τους τις μαζικές συνελεύσεις, τις εκατοντάδες ζωντανές καταλήψεις και τη δυναμική τους παρουσία στους δρόμους όλης της Ελλάδας, αντιστάθηκαν ενάντια στην εκπαιδευτική και εργασιακή αναδιάρθρωση. Το φοιτητικό κίνημα αντιστάθηκε στον προωθούμενο νόμο-πλαίσιο ο οποίος προβλέπει:
· Αποβολή των φοιτητών που δεν τελειώνουν τις σπουδές τους σε ν+2 έτη ή αποτυγχάνουν 3 φορές στο ίδιο μάθημα
· Κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων
· Εισαγωγή manager στα πανεπιστήμια
· «Επαναπροσδιορισμό» του ασύλου και προωθεί τη μεταφορά του κόστους σπουδών στις τσέπες των φοιτητών, καθώς και την εντατικοποίηση των σπουδών άρα και των ζωών μας.
Επίσης, μέσω του επαναπροσδιορισμού της έννοιας του ασύλου, επιχειρείται η πλήρης κατάργησή του που σημαίνει στυγνή επίθεση σ’ ένα κεκτημένο που κατοχυρώθηκε από αγώνες του παρελθόντος, καθώς και την περιστολή των δικαιωμάτων που περιλαμβάνει (ελεύθερη διακίνηση και έκφραση ιδεών κ.ά.) που αποτελεί μία μόνο πτυχή στη γενικευμένη κατασταλτική πολιτική του κράτους δείγματα της οποίας ζούμε και τώρα όπου το κράτος διώκει ποινικά φοιτητές από τις κινητοποιήσεις του Μάη-Ιούνη αλλά και καταστέλλει απρόκλητα ολόκληρα μπλοκ διαδηλωτών όπως στην πρόσφατη πορεία του Πολυτεχνείου.. Απέναντι στον ευτελισμό του ασύλου σε ακαδημαϊκό ζήτημα, προτάξαμε την κοινωνική του υπεράσπιση και την ανάδειξή του σε κοινωνικό ζήτημα, πέρα από την ακαδημαϊκή κοινότητα.
Αιχμή της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης αποτελεί και η αναθεώρηση του άρθρου 16 του συντάγματος που αφορά την ίδρυση ιδιωτικών «μη κρατικών» πανεπιστημίων, που ανοίγει το δρόμο στη λειτουργία των δημοσίων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Η κυβέρνηση, όχι μόνο θέλει να νομιμοποιήσει την υπάρχουσα κατάσταση που βρίσκει πολλά τμήματα να χρηματοδοτούνται από εταιρίες και διάφορα εργαστήρια να λειτουργούν ως εντολοδόχοι κατά παραγγελία ερευνών που εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους αλλά και να μετατρέψει την τριτοβάθμια εκπαίδευση σε πεδίο ιδιωτικών επενδύσεων. Εμείς δε μπορούμε παρά να είμαστε αντίθετοι στην ένταση των ταξικών φραγμών στην εκπαίδευση και στη μετατροπή της γνώσης μας σε εμπόρευμα.
Ακόμα, σταθήκαμε αντιμέτωποι με την εφαρμογή των ψηφισμένων νόμων της αξιολόγησης που το μόνο που μας προσφέρουν απλόχερα, είναι εξετάσεις, ανταγωνισμός και ατομικές λύσεις. Η συνεχής αξιολόγηση και ειδίκευση, η επανακατάρτιση, το «σπάσιμο των πτυχίων» και η εισαγωγή του φακέλου ατομικών δεξιοτήτων, στοχεύει στην παραγωγή ενός ευέλικτου – εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού για τις μηχανές του ελληνικού καπιταλισμού, επιβάλλοντάς μας τις αξίες (εξατομίκευση, ανταγωνισμός) του σύγχρονου εργασιακού μεσαίωνα.
Ένας εργασιακός μεσαίωνας που μεταφράζεται σε κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, αναγνώριση διευθυντικού δικαιώματος, ωράρια-λάστιχο, μαύρη-ανασφάλιστη εργασία και συμπίεση των μισθών στα όρια της φτώχιας. Συνθήκη που καθιστά την εργασία μας ιδιαίτερα επισφαλή και εξόχως κερδοφόρα για τα αφεντικά. Όμως, εκτός από τη μισθωτή εργασία, και εμείς, ως άμισθοι σκλάβοι, δεν βρισκόμαστε σε καλύτερη μοίρα. Εμείς, που σαν φοιτητές των ΕΜΜΕ αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε απλήρωτοι κάνοντας χαμαλοδουλειές, μέχρι να μας «εγκρίνει» ο κάθε εργοδότης και να αρχίσει να μας δίνει ψίχουλα εκμεταλλευόμενος τη μαύρη εργασία μας. Έτσι, αυτό που κάποιοι το λένε «πρακτική άσκηση», ουσιαστικά γίνεται στυγνή εκμετάλλευση. Ζητώντας μισθό αξιοπρέπειας, διεκδικούμε μισθό για οποιονδήποτε εντάσσεται στη μισθωτή σχέση αλλά και όποιον δε βρίσκεται σ’ αυτή. Ταυτόχρονα, τα ΕΜΜΕ, είναι ένα «τμήμα-πλάνητας» που στεγάζεται σε τέσσερα (Καλαμιώτου, Γρυπάρειο, Νομική, Ιπποκράτους) διαφορετικά κτίρια, με αποτέλεσμα με αποτέλεσμα να χάνεται κάθε δυνατότητα ουσιαστικής επικοινωνίας και συντονισμού των φοιτητών, καθώς και την άσκοπη περιπλάνησή μας στο κέντρο της Αθήνας. Εδώ και μια δεκαπενταετία, το τμήμα δεν έχει καταφέρει να στεγαστεί σε ένα ενιαίο κτίριο λόγω της υποχρηματοδότησης και της έλλειψης βούλησης απ’ την πλευρά του κράτους, είτε λόγω ανεπαρκών και αποτυχημένων επιλογών των υπευθύνων. Η προσωρινή λύση του Γρυπαρείου είναι απλώς στάχτη στα μάτια και εμείς δεν κάνουμε βήμα πίσω από την πάγια διεκδίκησή μας για ένα ενιαίο κτίριο που να καλύπτει όλες τις λειτουργικές και διοικητικές ανάγκες του τμήματος.
Τέλος, η προσπάθεια για αναδιαμόρφωση του προγράμματος σπουδών απ’ τη Γενική Συνέλευση του τμήματος είναι ενδεικτική για την εφαρμογή της αξιολόγησης στη σχολή μας, με άμεσο αντίκτυπο το «σπάσιμο» των πτυχίων και τη στείρα εξειδίκευσή μας. Εντωμεταξύ, η τελευταία απόφαση για αύξηση της τιμής της σίτισης στη φοιτητική λέσχη στα 4 ευρώ, ο περιορισμός των δικαιούχων δωρεάν σίτισης (εξαιρούνται μεταπτυχιακοί, εργαζόμενοι στο πανεπιστήμιο, φοιτητές άλλων πανεπιστημίων κλπ.) και η γενικότερη επίθεση στις κοινωνικές παροχές για την πλειοψηφία των φοιτητών (σίτιση-στέγαση-συγκοινωνίες-συγγράμματα κλπ.), έχει σαν αποτέλεσμα μεγαλύτερα οικονομικά βάρη για τους πιο αδύναμους οικονομικά φοιτητές και εργαζόμενους.
Μετά από πρόταση του ΠΑΣΟΚ και με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης της Ν.Δ., ξεκινά την Τετάρτη 7/12 η συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του συντάγματος, παρά την δεδομένη και με πολλούς και δυναμικούς τρόπους εκφρασμένη αντίθεση του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας όλο το προηγούμενο διάστημα. Βέβαια, δεν περιμέναμε την πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ «να μας πιάσουν στον ύπνο» για να καταλάβουμε ότι είναι συνένοχοι στο έγκλημα. Στο κάτω-κάτω το κίνημα έχει δώσει την ξεκάθαρη απάντησή του: όταν τα βρίσκουν στο κτίριο της Βουλής, η μόνη αντιπολίτευση είμαστε εμείς! Εμείς απαντάμε ότι δεν παζαρεύουμε το μέλλον μας με κανένα υπουργείο και καμιά κυβέρνηση, αλλά το διεκδικούμε στο δρόμο. Αγωνιζόμαστε μαζί με όλα τα αντιστεκόμενα κοινωνικά κομμάτια (μαθητές, καθηγητές, δάσκαλοι και όλοι οι εργαζόμενοι). Απέναντι στο μέλλον που μας ετοιμάζουν απαντάμε με


ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ - ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ - ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ




Διεκδικούμε:
  • Καμία αναθεώρηση του άρθρου 16, όχι στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων
  • Πλήρης απόσυρση του νόμου-πλαισίου
  • Να μην εφαρμοστούν οι νόμοι της αξιολόγησης-ΙΔΒΕ-ΔΟΑΤΑΠ
  • Καμιά αναπροσαρμογή του προγράμματος σπουδών!
  • Δουλειά με δικαιώματα, αυξήσεις στους μισθούς
  • Ούτε μια ώρα άμισθης εργασίας, μισθός αξιοπρέπειας για όλους
  • Δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγκοινωνίες
  • Κάτω τα χέρια από το άσυλο, το άσυλο είναι κοινωνική υπόθεση όπως και η υπεράσπισή του. Διεύρυνσή του σε σχολεία και εργασιακούς χώρους.
  • Ένα ενιαίο κτίριο που να καλύπτει τις λειτουργικές και διοικητικές ανάγκες του τμήματος.
Προχωράμε σε:
  • Κατάληψη της σχολής από 6 μέχρι 12 Δεκεμβρίου 2006.
  • Συμμετοχή στο πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Παρασκευής 8/12 και σε συντονισμό με τις υπόλοιπες σχολές.
  • Νέα Γενική Συνέλευση την Τρίτη 12/12, ώρα 15:00, Καλαμιώτου Α’
  • Καθημερινή συνέλευση κατάληψης στις 16:00
ΚΑΤΩ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

ΝΟΜΟΣ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΦΟΙΤΗΤΗ



---------------------------


06/12/06: ΓΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΤΟΝ Φ. ΤΡΑΒΕΡΣΟ


Ο ΑΓΩΝΑΣ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΗΘΗ...

...ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ


Μετά την επιβολή της δικτατορίας του Βιντέλα στην Αργεντινή( 1976-1983 περίπου 30.000 αγωνιστές «εξαφανίστηκαν». Από τότε οι οικογένειες και οι σύντροφοι τους προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανές τις μνήμες και τα όνειρα τους.
Μαζί τους, ο Φερνάντο Τραβέρσο, ποιητής και ζωγράφος που συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα βγάζει την τέχνη από τα μουσεία και την κατεβάζει στους δρόμους της πόλης σημαδεύοντας τα καθημερινά δρομολόγια των κατοίκων του Ροζάριο, της πόλης που μεγάλωσε με τις μνήμες του, τις μνήμες μιας ολόκληρης γενιάς.
Η ιστορία με τα ποδήλατα μας γυρίζει πίσω στα χρόνια της χούντας στην Αργεντινή. Σε μια «παράνομη» συνάντηση ο Φερνάντο περιμένει ένα σύντροφο. Αυτός εμφανίζεται με ένα ποδήλατο, αλλά έχοντας αντιληφθεί ότι τον παρακολουθούν και θέλοντας να προστατέψει τον Φερνάντο, τον αγνοεί και τον προσπερνά.
Λίγα μέτρα παρακάτω βρέθηκε το ποδήλατο του κι από τότε ο ίδιος αγνοείται…

Πριν περίπου πέντε χρόνια το πρώτο ποδήλατο εμφανίστηκε στην πόλη του Ροζάριο. Από τότε 350 ποδήλατα αποτυπώθηκαν σε τοίχους κτιρίων που λειτούργησαν ως κολαστήρια, (κρατητήρια και χώροι βασανιστηρίων) αλλά και μπροστά από σχολεία και παλιά εργοστάσια. 350 ποδήλατα διατρέχουν τους δρόμους της πόλης, όσοι κι οι αγνοούμενοι από αυτήν. 29 από αυτούς ήταν σύντροφοι του Φερνάντο. (λεπτομέρειες στα http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=612252 http://periodikoalana.blogspot.com/2006_12_01_archive.html http://www.fernandotraverso.com/ )


Στις 4 και 5 Δεκέμβρη 2006 η ομάδα "ΑλΑνΑ (αλληλεγγύη, αντίσταση, αξιοπρέπεια) ...στις Αμερικές των κινημάτων" διοργάνωσε διήμερο εκδηλώσεων μνήμης, δημιουργίας και παρέμβασης στην πόλη με τον Αργεντίνο ποιητή και ζωγράφο Φερνάντο Τραβέρσο καλώντας ομάδες, συλλογικότητες, δημοτικές κινήσεις, στέκια, καταλήψεις κ.α. να συμμετάσχουν.

Την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου στα Προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Κατοίκων της περιοχής και ομάδα φοιτητών, φοιτητριών και εκπαιδευτικών της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ πραγματοποιήθηκε η δεύτερη εκδήλωση με προβολή slides, video και μουσική. Ο Φερνάντο Τραβέρσο αποτύπωσε και πάλι τα ποδήλατα του σε τοίχους και υφάσματα.
Κάπου εκεί συναντηθήκαμε…σχεδόν τυχαία μερικοί καταληψίες από τα ΕΜΜΕ. Επιστρέφοντας στο γαλατικό χωριό φροντίσαμε να βρούμε έναν τοίχο σε μόνιμα κατειλημμένο έδαφος της σχολής για να «στεγάσει» ένα επιπλέον ποδήλατο στο κτίριο της Καλαμιώτου…αυτή τη φορά πάνινο.

*η 2η φωτο στη δευτερη σειρά είναι από το αρχείο του Τραβέρσο
...παραμορφωθήκαμε μόνοι μας

11/11/06: "ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΝΟΕΜΒΡΗ...ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΠΛΩΣ ΜΙΑ ΜΕΡΑ"

Τετάρτη, 8 Νοεμβρίου 2006…

Ώρα 13:00 ΑΣΟΕΕ
Λίγο πριν αρχίσει η γενική συνέλευση φοιτητών δεκαπέντε με είκοσι πληρωμένοι τραμπούκοι της ΔΑΠ, με τη σιωπηρή στήριξη των στελεχών της, επιτίθενται σε φοιτητή εμποδίζοντας τον να βγει από το αμφιθέατρο. Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης, μερίδα φοιτητών απαντά στις συνεχείς προκλήσεις των ΔΑΠιτών εξοστρακίζοντας αρκετούς από αυτούς από το χώρο του πανεπιστημίου.
Ώρα 17: 00 Καλαμιώτου Α΄
Συνέλευση φοιτητών ΕΜΜΕ. Μετά από την επτάμηνη θερινή τους νάρκη τα «αξιότιμα» μέλη της ΔΑΠ κάνουν την επανεμφάνιση τους με τη συνοδεία που αρμόζει σε έναν μελλοντικό τουλάχιστον υπουργό (με τις υγείες σου, βρε) και το γιόκα του Γενικού Γραμματέα της ΝΔ. Η προσωπική τους φρουρά αποτελούμενη από δέκα εξωσχολικούς ΔΑΠίτες, σφογγοκωλάριους, φράζει τις εισόδους της Καλαμιώτου προτάσσοντας τα σώματα τους και υπονοώντας τον έλεγχο του χώρου και της διαδικασίας διεκδικώντας ένα πολύ οικείο σε αυτούς ρόλο, αυτόν του πορτιέρη σε νυχτερινά μαγαζιά.
Ενώ ο αρχιδαπίτης της σχολής με το γνωστό διαλλακτικό ύφος μεγάλου δημοκράτη επιδίδεται στην πάντα χαμηλών τόνων ανάλυσή του για το ποιοι είναι οι λόγοι που πρέπει να μπουν ιδιωτικές εταιρείες στις σχολές, ποια τα οφέλη από την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και πόσο περισσότερο σεβασμό θα τρέφουν οι φοιτητές απέναντι στα βιβλία τους αν τα πληρώνουν, στην ΑΣΟΕΕ ομοϊδεάτες τους κάνουν σαφές ποιο είναι το πραγματικό πρόσωπο της παράταξης τους και ποιοι οι απώτεροι στόχοι. Ομάδα δεκαπέντε ατόμων αποτελούμενοι από ΔΑΠίτες των ΤΕΦΑΑ, μπράβους και γνωστά φασιστοειδή εισβάλουν στο χώρο του πανεπιστημίου και επιτίθενται με ξύλα και μαχαίρια σε φοιτητές, τραυματίζοντας δύο από αυτούς και στέλνοντας τους στο νοσοκομείο. Το γεγονός γίνεται γνωστό στη συνέλευση μας και κάποιοι από εμάς σπεύδουν να υπερασπιστούν τη διαδικασία της συνέλευσης αποβάλλοντας από αυτή (όχι με τον πιο ευγενικό τρόπο) τη φρουρά της ΔΑΠ, μέσα στην οποία υπήρχαν και μέλη της ΔΑΠ Νομικής που την προηγούμενη βδομάδα, κάνοντας επίδειξη δύναμης στη γενική συνέλευση τους, ξυλοκόπησαν ένα φοιτητή. Παράλληλα, οι ορκισμένοι εχθροί του νεοφιλελευθερισμού, αυτοί που δε φοβούνται να κατονομάσουν στα πλαίσια τους ενόχους, οι αγαπημένοι μας Κνίτες καταδικάζουν την ενέργεια αποκαλώντας μας συμμορίτες και τρέχουν πανικόβλητοι να προστατεύσουν τους ΔΑΠίτες που με τα παπούτσια τους στο χέρι ακόμα τρέχουν…

Η αντίσταση στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση που κλιμακώθηκε το δίμηνο Μαΐου- Ιουνίου με τις μαζικότερες φοιτητικές πορείες των τελευταίων δεκαετιών και τις εκατοντάδες κατειλημμένες σχολές προκάλεσε μεγάλη αναταραχή στα επιτελεία της κυβέρνησης και ξάφνιασε πολλούς. Μεγάλη μερίδα του φοιτητικού σώματος λειτούργησε ακηδεμόνευτα και αντιθετικά προς τις προσταγές των κυβερνώντων, προκαλώντας την παράλυση του εκπαιδευτικού μηχανισμού και διεκδικώντας το δικαίωμα λόγου και παρέμβασης όχι μόνο σε ζητήματα που άπτονται αποκλειστικά του εκπαιδευτικού αλλά και προεκτείνοντας τις διεκδικήσεις σε θέματα ευρύτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος (εργασιακές διεκδικήσεις, άσυλο, ζήτημα μεταναστών). Ανέδειξε τη δύναμη του συλλογικού και τις προοπτικές που είναι δυνατό να αναπτυχθούν από όλα τα κοινωνικά κομμάτια στην αντιπαράθεση τους με τους εκάστοτε μηχανισμούς εξουσίας. Παρά το ξεπούλημα του αγώνα από τους γραφειοκράτες των ΕΑΑΚ, οι φοιτητές τάραξαν τα λιμνάζοντα κοινωνικά νερά επηρεάζοντας σημαντικά την κατεστημένη και ομαλή λειτουργία του πανεπιστημίου με το ειδικό βάρος που το χαρακτηρίζει στα πλαίσια της καπιταλιστικής μηχανής. Η ανάγκη λοιπόν των κρατούντων για επανασταθεροποίηση της κατάστασης με απώτερο σκοπό βέβαια την αίσια αποπεράτωση της αναδιάρθρωσης, προαπαιτούμενο για τη διαμόρφωση των νέων εργασιακών σχέσεων, πυροδότησε την αλυσιδωτή αντίδραση των αμυντικών μηχανισμών του συστήματος. Αφού ο λόγος και η δραστηριότητα που ανέπτυξε το κίνημα απονοηματοδοτήθηκε ενσωματώθηκε από τα ΜΜΕ και ενώ η κυβέρνηση έδωσε σαφείς οδηγίες για αποτελεσματική καταστολή των φοιτητών στις πορείες με αποκορύφωμα το μακέλεμα της 8ης Ιουνίου, ο πόλεμος συνεχίστηκε με την τακτική της δήθεν διαλλακτικότητας και τις εκκλήσεις να ξεχαστεί το ξυλοφόρτωμα και να αρχίσει ο διάλογος.
Με την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους η απειλή δημιουργίας πανεκπαιδευτικού μετώπου εναντία στην κυβερνητική πολιτική με την συμπόρευση των αγωνιζομένων δασκάλων, των μαθητών και των φοιτητών κατέστησε επιτακτική την ανάγκη αποτελεσματικής αντιμετώπισης της κατάστασης. Το έργο των ΜΜΕ και των δυνάμεων καταστολής έρχεται να συμπληρώσει η νεολαία του κυβερνώντος κόμματος, η οποία ως ένας μηχανισμός που λειτουργεί στους κόλπους της πανεπιστημιακής κοινότητας μπορεί να επιφέρει πιο άμεσα αποτελέσματα. Απαξιώνοντας κάθε προσπάθεια αυτοκαθορισμού των ανθρώπων μέσω της συλλογικής δράσης επιχειρεί να διαποτίσει τις συνειδήσεις των φοιτητών με τη βασική, για τη διατήρηση του υπάρχοντος, αξία του ατομικισμού, τον εξοντωτικό ανταγωνισμό για την προσωπική ανάδειξη του καθενός και τη ματαιοδοξία της κοινωνικής ανέλιξης και του καριερισμού. Δρα σε πρώτο επίπεδο διασπείροντας το φόβο για χάσιμο του εξαμήνου, συσπειρώνοντας και κατεβάζοντας σε συνελεύσεις φοιτητές, οι οποίοι καθόλη τη διάρκεια των κινητοποιήσεων και όχι μόνο, όταν δηλαδή υπήρχε το έδαφος για ανάπτυξη διαλόγου στους κόλπους του πανεπιστημίου, ήταν αδιάφοροι και απόντες. Από την άλλη, όπου αυτό δεν είναι εφικτό, ολοκληρώνει τη λειτουργία της ως απεργοσπαστικός μηχανισμός χρησιμοποιώντας την τρομοκρατία. Τότε τη θέση των απολιτίκ φοιτητών έρχονται να αναπληρώσουν οι φουσκωτοί ΔΑΠίτες σε ρόλο πορτιέρη στις γενικές συνελεύσεις και οι πληρωμένοι μπράβοι, θυμίζοντας τις εποχές των Ρέιντζερς.
Ως φοιτητές που συμμετείχαμε στις κινητοποιήσεις δρώντας ακηδεμόνευτα στο εσωτερικό του κινήματος και οργανώνοντας την αδιαλλαξία μας απέναντι στο στημένο διάλογο της κυβέρνησης δε θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια μπροστά στην επέλασή της στα πανεπιστήμια. Θα προστατεύσουμε με κάθε μέσο την προσπάθεια μας για καθορισμό των διεκδικήσεων και των δράσεων μας μέσα από συλλογικές διαδικασίες. Όπως συνέβη με τους αποτυχημένους πορτιέρηδες της Νομικής, κάθε προσπάθεια ελέγχου και επιβολής στις γενικές συνελεύσεις θα δέχεται το μερίδιο της συλλογικής αντιβίας που της αναλογεί.

Υ.Γ: Όσο για αυτούς που απαξιώνανε και σαμποτάρανε τις κινηματικές διαδικασίες του Ιουνίου και που τώρα έρχονται ως «οργισμένοι» και «ανυπότακτοι» καταληψίες του ΠαρασκευοΣαββατοΚύριακου (ΠΣΚ) να καρπωθούν την πολιτική υπεραξία και να τη μετατρέψουν σε ψήφους για το Κόμμα, δεν τους παίρνουμε καν στα σοβαρά, το ίδιο το κίνημα όταν ξαναέρθει η ώρα θα τους αποβάλλει καταδικάζοντας τους για μια ακόμη φορά να συνεχίσουν τη μοναχική τους πορεία εσωστρέφειας και επαναστατικής καθαρότητας.

….δεν ηταν απλώς μια μέρα

Συμμορίτες- Συμμορίτισσες
από τα ΕΜΜΕ

01/11/06: ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΕΜΜΕ


ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ


Οι φοιτητές ,τον Μάη και τον Ιούνη, με όπλα τους τις μαζικές συνελεύσεις, τις εκατοντάδες ζωντανές καταλήψεις και την δυναμική τους παρουσία στους δρόμους όλης της Ελλάδας αντιστάθηκαν ενάντια στην εκπαιδευτική και εργασιακή αναδιάρθρωση. Το φοιτητικό κίνημα αντιστάθηκε στο προωθούμενο νόμο πλαίσιο ο οποίος με αιχμές την διαγραφή φοιτητών σε ν+2 χρόνια φοίτησης και την κατάργηση δωρεάν συγγραμμάτων προωθεί την μετακύλιση του κόστους σπουδών στις τσέπες του φοιτητή καθώς και την εντατικοποίηση των σπουδών άρα και των ζωών μας. Εμείς απαντήσαμε λέγοντας πως θα είμαστε «συνειδητά αιώνιοι» και διεκδικήσαμε επιπλέον δωρεάν σίτιση, στέγαση και μεταφορές για όλους μας. Επίσης, μέσω του «επαναπροσδιορισμού» της έννοιας του ασύλου επιχειρείται η πλήρης κατάργηση του που θα σήμαινε στυγνή επίθεση σε ένα κεκτημένο που κατοχυρώθηκε από αγώνες του παρελθόντος καθώς και την περιστολή των δικαιωμάτων που περιλαμβάνει (ελεύθερη διακίνηση και έκφραση ιδεών κ.ά) που αποτελεί μία μόνο πτυχή στην γενικευμένη κατασταλτική πολιτική του κράτους. Απέναντι στον ευτελισμό του ασύλου σε ακαδημαϊκό ζήτημα προτάξαμε την κοινωνική του υπεράσπιση και την ανάδειξη του σε κοινωνικό ζήτημα πέρα από την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Αιχμή της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης αποτελεί και η αναθεώρηση του άρθρου 16 που αφορά την ίδρυση ιδιωτικών, μη κρατικών πανεπιστημίων και ανοίγει το δρόμο στη λειτουργία των δημοσίων με ιδιωτικό-οικονομικά κριτήρια. Η κυβέρνηση όχι μόνο θέλει να νομιμοποιήσει την υπάρχουσα κατάσταση που βρίσκει πολλά τμήματα να χρηματοδοτούνται από εταιρίες και διάφορα εργαστήρια να λειτουργούν ως εντολοδόχοι κατά παραγγελία ερευνών που εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους αλλά και να μετατρέψει την τριτοβάθμια εκπαίδευση σε πεδίο ιδιωτικών επενδύσεων. Εμείς δεν μπορούμε παρά να’μαστε αντίθετοι στην ένταση των ταξικών φραγμών στην εκπαίδευση και στη μετατροπή της γνώσης μας σε εμπόρευμα.

Ακόμη, σταθήκαμε αντιμέτωποι με την εφαρμογή των ψηφισμένων νόμων της αξιολόγησης που το μόνο που μας προσφέρουν απλόχερα είναι εξετάσεις, ανταγωνισμός και ατομικές λύσεις. Η συνεχής αξιολόγηση και εξειδίκευση, η επανακατάρτιση, το «σπάσιμο των πτυχίων» και η εισαγωγή του φακέλου προσωπικών δεξιοτήτων στοχεύει στη παραγωγή ενός ευέλικτου-εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού για τις μηχανές του ελληνικού καπιταλισμού επιβάλλοντάς μας τις αξίες (εξατομίκευση, ανταγωνισμός) του σύγχρονου εργασιακού μεσαίωνα.

Ένας εργασιακός μεσαίωνας που μεταφράζεται σε κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, αναγνώριση διευθυντικού δικαιώματος, ωράρια-λάστιχο και συμπίεση των μισθών στα όρια της φτώχιας. Συνθήκη που καθιστά την εργασία μας ιδιαίτερα επισφαλή και εξόχως κερδοφόρα...για τα αφεντικά! Όμως, εκτός από την μισθωτή εργασία τον εργασιακό μεσαίωνα συμπληρώνουμε και εμείς, οι άμισθοι σκλάβοι. Εμείς, που σαν φοιτητές των ΕΜΜΕ αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε απλήρωτοι κάνοντας χαμαλοδουλειές μέχρι να μας «εγκρίνει» ο κάθε εργοδότης και να αρχίσει να μας δίνει ψίχουλα εκμεταλλευόμενος την μαύρη εργασία μας. Έτσι, αυτό που κάποιοι το λένε πρακτική άσκηση ουσιαστικά γίνεται στυγνή εκμετάλλευση. Ζητώντας μισθό αξιοπρέπειας διεκδικούμε μισθό για οποιονδήποτε εντάσσεται στην μισθωτή σχέση αλλά και όποιον δε βρίσκεται σε αυτήν όπως πχ. οι άνεργοι και οι νοικοκυρές.

Δίπλα μας, στον αγώνα ενάντια σε εκπαιδευτική και εργασιακή αναδιάρθρωση, βρίσκονται οι δάσκαλοι και οι μαθητές. Οι δάσκαλοι μετά από 6 εβδομάδες απεργίας κατάφεραν, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να παραδεχτεί πως «δεν έχουμε λεφτά για τους δασκάλους», ν’ αναδείξουν τις αντικοινωνικές κυβερνητικές επιλογές και να καταστήσουν τον αγώνα τους σύμβολο για τους αγώνες και το μέλλον όλων των εργαζομένων. Μαζί με θεσμικά αιτήματα (έλεγχος, αξιολόγηση, ευέλικτη ζώνη κ.ά) απαίτησαν «1400€ για όλο το λαό!» καθιστώντας τα αιτήματά τους καθολικά για το πανεκπαιδευτικό μέτωπο αλλά και για όλους τους εργαζόμενους.

Επίσης, οι μαθητικές καταλήψεις πέρα από την μαζικότητα τους(1000 αισίως) και τον αυθορμητισμό τους αποδεικνύουν και την μαχητικότητά τους μετά από την 3η βδομάδα διάρκειάς τους. Οι μαθητές αγωνίζονται για ένα καλύτερο μέλλον που φαντάζει μάλλον ζοφερό μετά τον αποκλεισμό 30000 μαθητών από την τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω της βάσης του 10 ενώ η συνεχώς εντεινόμενη αξιολόγηση και ο έλεγχος που υφίστανται τους διαχωρίζει σε «ικανούς» και «ανίκανους». Έτσι, παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους αρνούμενοι να μπουν στις αίθουσες για μάθημα διεκδικώντας την αξιοπρέπειά τους και τον ελεύθερο χρόνο που τόσο βίαια τους έχουν στερήσει τα σχολεία και τα φροντιστήρια.

Αν όλα τα παραπάνω μοιάζουν μακρινά ας γυρίσουμε στην πραγματικότητα των ΕΜΜΕ. Τα ΕΜΜΕ είναι ένα τμήμα πλάνητας που στεγάζεται σε 4 (Καλαμιώτου, Γρυπάρειο, Νομική, Ιπποκράτους) διαφορετικά κτίρια μ’αποτέλεσμα τη διάρρηξη του κοινωνικού ιστού της φοιτητικής κοινότητας των ΕΜΜΕ καθώς και την «άσκοπη περιπλάνηση» μας στο κέντρο της Αθήνας. Εδώ και μια 15ετία το τμήμα δεν έχει καταφέρει να στεγαστεί σε ένα ενιαίο κτίριο είτε λόγω της υποχρηματοδότησης και της έλλειψης βούλησης από την πλευρά του κράτους είτε λόγω ανεπαρκών και αποτυχημένων επιλογών των αρμοδίων. Τέλος, η προσπάθεια για αναδιαμόρφωση του προγράμματος σπουδών απ’τη Γ.Σ τμήματος είναι ενδεικτική για την εφαρμογή της αξιολόγησης στη σχολή μας με άμεσο αντίκτυπο το «σπάσιμο» των πτυχίων μας και τη στείρα εξειδίκευση μας.

Παρ’όλους τους κυβερνητικούς ελιγμούς με το «πάγωμα» του νόμου πλαισίου και τη μεταφορά της συζήτησης για την αναθεώρηση του άρθρου 16 για τον Ιανουάριο, οι φοιτητές πρέπει να συνεχίσουμε δυναμικά τον αγώνα μας ενάντια στην αναδιάρθρωση σε εκπαίδευση και εργασία. Τίποτα δεν άλλαξε, όλα είναι μπροστά μας! Δεν παζαρεύουμε το μέλλον μας με κανένα υπουργείο, τον διεκδικούμε στο δρόμο. Το φοιτητικό κίνημα στέκεται αλληλέγγυο και αγωνίζεται μαζί με τα αντιστεκόμενα κοινωνικά κομμάτια των μαθητών, των δασκάλων και όλων των εργαζομένων. Είναι η ώρα να επιτεθούμε ξανά προωθώντας την κοινή μας υπόθεση, για το μέλλον που επιλέγουμε εμείς...

ΜΕ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ, ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ, ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ, ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ.

Διεκδικούμε:

  • Να μην εφαρμοστούν οι νόμοι της αξιολόγησης
  • Καμία αναθεώρηση του άρθρου 16
  • Πλήρη απόσυρση του νόμου πλαισίου
  • Κάτω τα χέρια από το άσυλο. Το άσυλο είναι κοινωνική υπόθεση όπως και η υπεράσπιση του. Διεύρυνση του σε σχολεία και εργασιακούς χώρους.
  • Δουλειά με δικαιώματα. Αυξήσεις στους μισθούς. -Ούτε μια ώρα άμισθης εργασίας! Μισθό αξιοπρέπειας για όλους.
  • Να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των δασκάλων και των μαθητών. Κοινός αγώνας φοιτητών-μαθητών-δασκάλων ενάντια στην αναδιάρθρωση σε εκπαίδευση και εργασία.

Προχωράμε σε:

  • Συνέχιση της κατάληψης μέχρι την Παρασκευή 3/11
  • Συμμετοχή στο συλλαλητήριο την Παρασκευή 3/11, 12:00 στο Σύνταγμα
  • Κλείσιμο της Γραμματείας 2 και 3/11
  • Παράσταση διαμαρτυρίας στην Γ.Σ. τμήματος την Τρίτη 7/11 στις 11:00 για το κτιριακό ζήτημα και τις αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών
  • Παράσταση διαμαρτυρίας στο Γραφείο Διαχείρισης της Περιουσίας του ΕΚΠΑ την Πέμπτη 2/11 στις 12:00
  • Παρέμβαση σε κατειλημμένα σχολεία την Πέμπτη το απόγευμα
  • Καθημερινή συνέλευση κατάληψης στις 18:00
  • Συντονισμό με τους φοιτητικούς συλλόγους, τους μαθητές και τους δασκάλους ενάντια στις αναδιαρθρώσεις σε εκπαίδευση και εργασία.

25/10/06: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ

ΠΕΜΠΤΗ
18:00 ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ
ΒΡΑΔΥ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΩΝ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
18:00 ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ
20:00 ΠΡΟΒΟΛΗ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΜΑΗ-ΙΟΥΝΗ 2006 ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥ ΙΟΥΝΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΒΙΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ
ΠΡΩΙ ΞΕΧΥΝΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΔΡΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΜΟΙΡΑΣΜΑΤΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ
17:00 ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ

ΚΥΡΙΑΚΗ
18:00 ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ
20:00 ΠΡΟΒΟΛΗ "Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ"

ΔΕΥΤΕΡΑ
11:ΟΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΕ ΚΑΠΝΙΚΑΡΕΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ
18:00 ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ

25/10/06: ΕΝΑΡΞΗ ΧΗΜΕΡΙΝΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ ΜΕ 7ΗΜΕΡΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ - ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

ΣΑ ΝΑ ΜΗ ΠΕΡΑΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ...

...αφότου οι φοιτητές ,τον Μάη και τον Ιούνη, με όπλα τους τις μαζικές συνελεύσεις, τις ζωντανές καταλήψεις και την δυναμική τους παρουσία στους δρόμους όλης της Ελλάδας., κατάφεραν να φέρουν στο προσκήνιο τον αγώνα τους ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση. Το φοιτητικό κίνημα μέσα από την πολύμορφη δράση του ( πορείες, καταλήψεις ραδιοφωνικών σταθμών και κομματικών γραφείων, μπλοκαρίσματα δρόμων κ.α.) διακήρυξε την αντίθεσή του στον προωθούμενο νόμο-πλαίσιο( κατάργηση δωρεάν συγγραμάτων,κατάργηση ασύλου κ.α), στην αναθεώρηση του άρθρου 16( αφορά την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων) καθώς και στους ήδη ψηφισμένους νόμους της αξιολόγησης. Μ’αυτές τις αιχμές οι φοιτητές στήσαμε ένα ανάχωμα απέναντι στην επιθετική κρατική πολιτική που στόχο έχει την προσαρμογή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις σύγχρονες επιταγές του κεφαλαίου. Με την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση προωθούνται η περαιτέρω εντατικοποίηση των σπουδών μας (ν+2 χρόνια φοίτησης, διαγραφή φοιτητών μετά από 4 αποτυχημένες προσπάθειες σε εξεταστικές) που θα’χει άμεση συνέπεια και την εντατικοποίηση των ζωών μας, η ένταση των ταξικών φραγμών σε εκπαίδευση και εργασία καθώς η παραγωγή ενός ευέλικτου-εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού για τις μηχανές του ελληνικού καπιταλισμού,κομμένο και ραμμένο σύμφωνα με τις ορέξεις των αφεντικών. Μ’όλα τα παραπάνω θέλουν να μας επιβάλλουν τις αξίες που κυριαρχούν και αναπαράγουν τον σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα (εξατομίκευση, συνεχής αξιολόγηση και επανακατάρτιση, ανταγωνισμός) τον οποίο ήδη βιώνουν οι νέοι αλλά και οι μεγαλύτεροι εργαζόμενοι που σε συνδυασμό με το ωράριο-λάστιχο και την αφαίρεση οποιουδήποτε συλλογικού δικαιώματος (κατάργηση συλλογικών συμβάσεων και αναγνώριση του διευθυντικού δικαιώματος) καθιστά την εργασία μας ιδιαίτερα επισφαλή και εξόχως κερδοφόρα για τ’αφεντικά! Μια συνθήκη που βιώνουμε και εμείς,οι φοιτητές των ΕΜΜΕ, που αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε απλήρωτοι κάνοντας χαμαλοδουλειές μέχρι να μας «εγκρίνει» ο κάθε εργοδότης και ν’αρχίσει να μας δίνει ψίχουλα εκμεταλλευόμενος την μαύρη εργασία μας. Οι φοιτητές όχι μόνο δεν φοβηθήκαμε την ωμή βία των κατασταλτικών δυνάμεων που προσπάθησε να μας διασπάσει αλλά μας ένωσε ακόμα περισσότερο ενάντια στην κρατική τρομοκρατία. Επιπλέον, σταθήκαμε συνειδητά αδιάλλακτοι απέναντι στις απελπισμένες εκκλήσεις του Υπ.Παιδείας για διάλογο, στημένο ή μη. Δεν διαπραγματεύομαστε ούτε παζαρεύουμε το μέλλον μας, αγωνιζόμαστε να το κατακτήσουμε! Τέλος, το πάγωμα του νόμου-πλαισίου όπως και η αναβολή της συζήτησης για την αναθεώρηση του άρθρου 16 παρόλο που αποτελούν ελιγμούς της κυβέρνησης για να κατευνασθούν οι κοινωνικές αντιδράσεις, σίγουρα οφείλονται στην δυναμική του φοιτητικού κινήματος αλλά αποτελούν μια μόνο νικηφόρα μάχη στον πόλεμο ενάντια στην εκπαιδευτική και εργασιακή αναδιάρθρωση.
Κι όσο εμείς βιώναμε την τρομοκρατία των εξεταστικών και της «ακαδημαïκής ειρήνης» στον δρόμο βρισκόντουσαν οι δάσκαλοι σ’όλη την Ελλάδα. Με οικονομικά (αύξηση μισθών, υπερωρίες, χρηματοδότηση κ.α.) και θεσμικά (έλεγχος, αξιολόγηση,ευέλικτη ζώνη κ.α.) αιτήματα αντιστέκονται και αυτοί στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση αλλά και στην υποβάθμιση του εργασιακού τους μέλλοντος. Έχοντας χάσει πάρα πολλά μεροκάματα ( ξεμπροστιάζοντας όσους τους θεωρούν «προνομιούχους») βρίσκονται στην 6η βδομάδα του απεργιακού τους αγώνα και αναγκάζοντας την κυβέρνηση να παραδεχτεί πως «δεν έχουμε λεφτά για τους δασκάλους!» κατάφεραν ν’αναδείξουν τις αντικοινωνικές κυβερνητικές επιλογές και να καταστήσουν τον αγώνα τους σύμβολο για τους αγώνες και το μέλλον όλων των εργαζομένων.
Πλάι στους δασκάλους και οι μαθητές! Ενώ η κυβέρνηση απέτυχε να στρέψει την κοινωνία ενάντια στις καταλήψεις οι μαθητές συνεχίζουν να καταλαμβάνουν τα σχολεία τους (αισίως 900 περίπου καταλήψεις ανά την Ελλάδα) και με την μαζικότητα και τον αυθορμητισμό τους αγωνίζονται για ένα καλύτερο μέλλον. Μέλλον που φαντάζει ζοφερό μετά τον αποκλεισμό 30.000 μαθητών από την τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω της βάσης του 10 ενώ η συνεχώς εντεινόμενη αξιολόγηση και έλεγχος που υφίστανται τους διαχωρίζει σε «ικανούς» και «ανίκανους». Έτσι, οι μαθητές παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους αρνούμενοι να μπουν στις αίθουσες για μάθημα διεκδικώντας την αξιοπρέπειά τους και τον ελεύθερο χρόνο που τόσο βίαια τους έχουν στερήσει το σχολείο και τα φροντιστήρια. Όλο αυτό το μέτωπο μαθητών-φοιτητών-δασκάλων στέκεται εμπόδιο στην εκπαιδευτική και εργασιακή αναδιάρθρωση αρνούμενο να εξυπηρετήσει δουλικά τις σύγχρονες απαιτήσεις του κεφαλαίου και της αγοράς που αντιτίθενται στις πραγματικές του ανάγκες. Εμείς, οι φοιτητές, προωθόντας τον αγώνα μας βοηθάμε να συνεχιστεί και να οξυνθεί και ο αγώνας των μαθητών και των δασκάλων. Τα προβλήματα των μαθητών είναι και δικά μας όπως και ο αγώνας που διεξάγουν οι δάσκαλοι για την αξιοπρέπειά τους.
Το φοιτητικό κίνημα αγωνίζεται και στέκεται αλληλέγγυο και στ’άλλα κοινωνικά κομμάτια που αντιστέκονται. Διεκδικώντας την πλήρη απόσυρση του νόμου-πλαισίου, την μη-αναθεώρηση του άρθρου 16 και στεκόμενοι εμπόδιο στην εφαρμογή των νόμων της αξιολόγησης , ταυτόχρονα πολεμούμε και για τις διεκδικήσεις των μαθητών και των δασκάλων. Είναι η ώρα να επιτεθούμε ξανά προωθόντας την κοινή μας υπόθεση, για το μέλλον που επιλέγουμε εμείς...
ΜΕ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ, ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ,ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ, ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
  • Πλήρη απόσυρση του νόμου-πλαισίου
  • Να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16
  • Να μην εφαρμοστούν οι νόμοι της αξιολόγησης
  • Να μην δουλεύουμε απλήρωτοι! Όχι στην άμισθη εργασία!
  • Άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων των δασκάλων και των μαθητών.
  • Αλληλεγγύη στον αγώνα των δασκάλων και των μαθητών.

ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ:

  • σε εβδομαδιαία κατάληψη της σχολής μας με νέα Γενική Συνέλευση την Τρίτη 31/10, 13:00.
  • σε καθημερινή συνέλευση κατάληψης για να διαμορφώσουμε και να προγραμματίσουμε δράσεις ακι παρεμβάσεις.
  • σε κινήσεις οικονομικής στήριξης και αλληλεγγύης των απεργών δασκάλων.


Πρωτοβουλία Φοιτητών ΕΜΜΕ

09/10/06: ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΕΜΜΕ - ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ



Στεκόμαστε ενάντια στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης απέναντι στα αιτήματα των δασκάλων. Οι δάσκαλοι βρίσκονται στην 4η εβδομάδα του απεργειακού τους αγώνα. Ένα κομμάτι των φοιτητών ξεπερνώντας την τρομοκρατία της εξεταστικής, βγαίνει στο δρόμο στο πλάι των δασκάλους, ενώ οι μαθητές μπαίνουν στο χορό των κινητοποιήσεων καταλαμβάνοντας τα σχολεία τους (κάποιες δεκάδες σχολείων ανά την Ελλάδα είναι ήδη υπό κατάληψη). Αφού δεν μπορεί να γίνει γενική συνέλευση την παρούσα στιγμή λόγω της εξεταστικής και μήν περιμένοντας κανένα Δ.Σ. να μας πει "να κατέβουμε στο δρόμο", κάποιοι φοιτητές των ΕΜΜΕ παίρνουμε την πρωτοβουλία να κατέβουμε στο δρόμο, αλληλέγγυοι στον αγώνα των δασκάλων και προωθώντας ακόμα περισσότερο των αγώνα που δώσαμε το Μάιο και τον Ιούνιο που μας πέρασε. Καλούμε την Τετάρτη στις 11:00 να συγκεντρωθούμε στην σχολή και να κατευθυνθούμε στο Σύνταγμα όπου θα γίνει η προσυγκέντρωση του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου.


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΕΜΜΕ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ...ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ MEDIA.FORUM
ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ 20ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ
ΑΠΟ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ



Οι δάσκαλοι βρίσκονται σε απεργία και καλούν φοιτητές, μαθητές και καθηγητές σε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Τετάρτη 20/09. Ας αφήσουμε για λίγο το διάβασμα και να ξανακαταλάβουμε τους δρόμους! Επειδή αυτή την στιγμή η εξεταστική εμποδίζει την μεταξύ μας επικοινωνία, το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο είναι μια καλή αφορμή και για όσους συμμετείχαμε στην κατάληψη των ΕΜΜΕ, να ξαναβρεθούμε στον δρόμο και να δούμε τι κάνουμε σιγά σιγά για να συνεχιστεί ο αγώνας. Επίσης την Παρασκευή 22/09 στις 18:00 το απόγευμα στο Πολυτεχνείο, πρωτοβουλίες φοιτητών που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις του Ιούνη από διάφορες σχολές της Αθήνας, καλούν σε ανοιχτή συνέλευση για το συντονισμό της δράσης τους και για να ξεκινήσουν δράσεις και παρεμβάσεις στις σχολές (κι όχι μόνο) προς την κατεύθυνση της αναζοπύρωσης του φοιτητικού κινήματος, μέσα στις εξεταστικές.

• ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 20/09 ΣΤΕΚΟΜΕΝΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ ΣΤΟΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: 12:00 ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

• ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΜΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΕΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22/09 18:00 ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Πρωτοβουλία φοιτητών

Πρωτοβουλία Φοιτητών

Σχόλιασμός πορείας-μπλοκ πρωτοβουλίας φοιτητών στο indymedia:

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=573281

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΔΕΘ ΑΠΟ ΦΟΙΤΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ


Η ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΧΙΣΕ ΦΕΤΟΣ
ΜΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟΥΝΗ...

Στις σχολές μας παρατηρούμε ένα κοινό και πολλές διαφορές σε σχέση με το πως τις αφήσαμε στα τέλη Ιούνη. Το μόνο κοινό είναι ότι είναι γεμάτες από κόσμο, όπως ήταν και στις γενικές συνελεύσεις που γίνονταν πριν δύο μήνες, τις μαζικότερες των τελευταίων χρόνων. Από εκεί και πέρα όμως υπάρχουν πολλές διαφορές. Ο ενθουσιασμός του αγώνα έχει αντικατασταθεί από το άγχος της ύλης, η όρεξη για επικοινωνία από τον καταναγκασμό της εξεταστικής και την στείρα απομνημόνευση γνώσεων, οι συλλογικές δράσεις από τον ατομικό δρόμο προς το «πολυπόθητο» πτυχίο. Οι κουβέντες, οι συζητήσεις, ο διάλογος κι η ζύμωση στο εσωτερικό της φοιτητικής κοινότητας έχουν παύσει, αφού οι καθηγητές είναι αυστηροί όταν λένε ότι «μην μιλάτε, δεν επιτρέπεται η συνεργασία». Ταυτόχρονα οι ίδιοι σε κάποιες σχολές με τον εκβιασμό της εξεταστικής συμπεριφέρθηκαν εκδικητικά προς τον αγώνα των φοιτητών.
Παρά το λούκι όμως της εξεταστικής, θυμόμαστε ότι τον Μάιο-Ιούνιο των καταλήψεων κατεβήκαμε στο δρόμο και απαιτήσαμε να μην κατατεθεί ο νόμος πλαίσιο και να μην γίνει καμιά αναθεώρηση στο άρθρο 16 του Συντάγματος, που θα άνοιγε τον δρόμο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και την λειτουργία των δημοσίων με ιδιωτικά-ανταγωνιστικά κριτήρια. Όλο το καλοκαίρι δεν είδαμε καμιά οπισθοχώρηση της κυβέρνησης απέναντι σε αυτές τις δυο αιχμές που είχε θέσει το φοιτητικό κίνημα. Αντίθετα όλες οι δηλώσεις τους λένε ότι η «εκπαιδευτική μεταρρύθμιση» θα συνεχιστεί και ότι «η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων είναι μια από τις βασικές μας προτάσεις ενόψει συνταγματικής αναθεώρησης και δεν θα υποχωρήσουμε». Και φυσικά το προσχέδιο νόμου είναι έτοιμο για χρήση ανά πάσα στιγμή τελειώσει ο διάλογος τους με την ΔΑΠ στη Βουλή.
Θυμόμαστε ακόμα ότι το πολιτικό πλαίσιο που έβαλαν σχεδόν όλες οι γενικές συνελεύσεις, είναι ο συνολικός αγώνας ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση. Κι αυτό που είδαμε όλο το καλοκαίρι ήταν ότι η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση όχι μόνο δεν σταμάτησε εξαιτίας της κοινωνικής πίεσης που προκαλέσαμε, αλλά εκδικήθηκε τα παιδιά που περιμέναμε να τα έχουμε δίπλα μας στις σχολές και στους αγώνες, ως πρωτοετείς. Κάποιες χιλιάδες από αυτούς δεν θα τους συναντήσουμε στις σχολές, γιατί θεωρούνται «ηλίθιοι» και «τεμπέληδες» αφού δεν κατάφεραν να αντεπεξέλθουν στην τρομοκρατία των πανελλαδικών εξετάσεων. Αναπαράγοντας τους διαχωρισμούς ανάμεσα σε «έξυπνους» κι «ηλίθιους», «αιώνιους τεμπέληδες» και «συνεπείς εργατικούς φοιτητές», σε «θεωρητική» και «τεχνική» εκπαίδευση, στην ουσία εντείνουν τους ταξικούς φραγμούς (ιδιαίτερα) προς όσους μαθητές επέλεξαν την τελευταία. Και γνωρίζουμε ότι αυτή η αναδιάρθρωση ξεκινάει από τα σχολεία για να καταλήξει στα πανεπιστήμια, οπότε τόσο η «βάση του δέκα» όσο κι οι αλλαγές που προωθούνται και τώρα στα τεχνικά λύκεια αποτελούν άλλο ένα χτύπημα της απέναντι στον αγώνα μας .
Τέλος στις συνελεύσεις μας μιλούσαμε για αλλαγές σε εκπαίδευση-εργασία, ξέροντας ότι ο εργασιακός μεσαίωνας που μας περιμένει μετά το\τα πτυχίο/α μας κάθε άλλο πάρα άσχετος είναι με τα χάλια του εκπαιδευτικού συστήματος. Και αυτό που πήραμε ως απάντηση το καλοκαίρι είναι ότι το πρόβλημα δεν είναι η ανεργία, η ακρίβεια, η ελαστική ή κι απλήρωτη εργασία, οι κατώτεροι μισθοί στην Ευρώπη, οι φόροι, τα «εργατικά ατυχήματα», αλλά αντίθετα το βασικό πρόβλημα είναι οι διαδηλώσεις όσων διαμαρτύρονται για όλα αυτά! Μια «συζήτηση» που μόνο ως «τυχαίο» δεν μπορούμε να εκλάβουμε το γεγονός ότι ξεκίνησε μετά τις μεγαλειώδεις και δυναμικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήσαμε τον περασμένο Ιούνη.
Απ’ όλα τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι ο φόβος των κυβερνώντων πώς η αναταραχή στην παιδεία θα συνεχιστεί και τη νέα χρονιά, είναι απολύτως δικαιολογημένος. Κι εμείς είμαστε εδώ γιατί έχουμε άλλους χίλιους παραπάνω λόγους για να τους τον επιβεβαιώσουμε!
Χωρίς δισταγμό και παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες, πιστεύουμε ότι πρέπει να ξεκινήσουν δράσεις μέσα στην εξεταστική που θα έχουν ως στόχο την ανασυγκρότηση του κινήματος μετά απ’ αυτές, έτσι ώστε να προχωρήσουμε στον δρόμο των συνελεύσεων, των καταλήψεων και των διαδηλώσεων. Εφ’ όσον δεν υπάρχουν συνελεύσεις και καταλήψεις αυτή την στιγμή, είναι ανάγκη ο κόσμος που συμμετείχε σ’ αυτές να συστήσει πρωτοβουλίες αγώνα από τα κάτω που θα προετοιμάσουν τον «δεύτερο γύρο» της αναμέτρησης, θα οργανώσουν την συμμετοχή μας σε συλλαλητήρια, όπως αυτά στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (9 Σεπτέμβρη) και το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο οποίο καλούν οι απεργοί δάσκαλοι στις 20 Σεπτέμβρη. Πρωτοβουλίες αγώνα που γίνονται επιτακτικές αν σκεφθούμε ότι οι κάθε λογής γραφειοκράτες κι οι τραμπούκοι της ΔΑΠ δεν θα «πιαστούν στον ύπνο» αυτήν την φορά (όπως φάνηκε και στο περιστατικό στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, όπου οι ΔΑΠίτες επιχείρησαν να φιμώσουν και να τραμπουκίσουν την πρωτοβουλία ενάντια στα νέα μέτρα των φοιτητών), αλλά θα ‘ρθουν έτοιμοι με στόχο να χειραγωγήσουν/καταστείλουν αυτό το κίνημα που συσπείρωσε πάρα πολύ ανένταχτο κομματικά κόσμο.
Δεν πρέπει λοιπόν να καθυστερήσουμε καθόλου, αν θέλουμε σύντομα να δούμε όλες τις σχολές και τα σχολεία κλειστά και τους καθηγητές σε απεργία. Αν θέλουμε να δούμε διαδηλώσεις στις οποίες θα συμμετέχουν μαζί μας άνεργοι, «νέοι» και «παλιοί» εργαζόμενοι, που θα μπλοκάρουν τις αναδιαρθρώσεις και θα δώσουν ένα μήνυμα κοινωνικής ανυπακοής στους κρατούντες. Με αυτή την προοπτική μαζευτήκαμε διάφορες πρωτοβουλίες φοιτητών από συντονιστικά κατάληψης που υπήρχαν σε σχολές της Αθήνας, για να υλοποιήσουμε κατ’ αρχήν την απόφαση του τελευταίου Συντονιστικού Γεν. Συνελεύσεων και Καταλήψεων, για συμμετοχή στην διαδήλωση στην Θεσσαλονίκη, σε μια στιγμή πού ούτε συνελεύσεις, ούτε καταλήψεις υπάρχουν στις σχολές μας. Στο χέρι μας είναι ο αγώνας να ξεκινήσει πιο δυναμικά, ν’ ανοιχτεί κοινωνικά και να θέσει πιο ριζοσπαστικά ζητήματα για την ίδια την εκπαίδευση και την κοινωνία γενικότερα.
ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΠΑΜΦΟΙΤΗΤΙΚΟ/ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΔΕΘ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: ΣΑΒΒΑΤΟ 9/9, 18:00, ΚΑΜΑΡΑ
Πρωτοβουλία φοιτητών/τριών
από συντονιστικά κατάληψης
που υπήρχαν σε σχολές της Αθήνας

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ: ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ


Η επιλογή του ελληνικού κράτους να διαχειριστεί το ζήτημα της μετανάστευσης με πιο επιθετικό τρόπο ήρθε να επιβεβαιωθεί με τον πρόσφατο νόμο 3386/05 «για την είσοδο, διαμονή και κοινωνική ένταξη των μεταναστών». Πλειοδοτώντας σε σχέση με τις κατευθύνσεις που έχουν τεθεί σε διακρατικό επίπεδο αναφορικά με το χτίσιμο της «Ευρώπης-φρούριο», το ελληνικό κράτος υιοθετεί νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες αποκλείουν καταρχήν εδαφικά τους μετανάστες από την πρόσβαση στον «ελληνικό παράδεισο» και επιπλέον εντείνουν τον ουσιαστικό αποκλεισμό τους από την κοινωνική και οικονομική ζωή.
Οι διατάξεις του νόμου 3386/05 για τους μετανάστες φοιτητές αποτελούν μια ακόμη πτυχή αυτής της ευρύτερης επιθετικής, ρατσιστικής πολιτικής. Έτσι, απαιτείται η κατοχή «επαρκών πόρων για την κάλυψη των εξόδων σπουδών και διαβίωσης» (που φτάνουν τα 6,000 ευρώ ετησίως σύμφωνα με κοινοτική οδηγία ή και τα 8,500 ευρώ σύμφωνα με σχέδιο προεδρικού διατάγματος που έχει συντάξει το ελληνικό κράτος). Απαιτείται η ανανέωση της άδειας παραμονής κάθε χρόνο, γεγονός που θέτει τους μετανάστες φοιτητές σε ένα καθεστώς διαρκούς ομηρίας και αβεβαιότητας. Προβλέπεται ανώτατο χρονικό διάστημα παροχής άδειας παραμονής για λόγους σπουδών ίσο με τη διάρκεια του κύκλου σπουδών προσαυξημένη κατά το ήμισυ, κάτι που σημαίνει ότι η ρύθμιση για τα ?ν + ν/2? έτη φοίτησης ισχύει ήδη για τους μετανάστες φοιτητές. Απαιτείται ακόμα η πληρωμή διδάκτρων από μετανάστες που σπουδάζουν σε σχολές της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Όλες αυτές οι ασφυκτικές προϋποθέσεις ενισχύουν τους ήδη υπάρχοντες ταξικούς φραγμούς που αποκλείουν τους μετανάστες από το κοινωνικό αγαθό που λέγεται μόρφωση.
Από τα ναρκοπέδια στη συνοριακή περιοχή του Έβρου και τα σώματα των συνοριοφυλάκων που έχουν οδηγήσει στο θάνατο εκατοντάδες συνανθρώπους μας τα τελευταία χρόνια μέχρι τα στρατόπεδα κράτησης μεταναστών σε ολόκληρη την ανατολική συνοριακή γραμμή (και όχι μόνο) του ελληνικού κράτους? από τα «πιστοποιητικά ελληνομάθειας» που απαιτούνται για τη χορήγηση άδειας παραμονής (κατά παράβαση της κοινοτικής οδηγίας 2003/109/ΕΚ) μέχρι την πρόστυχη γραφειοκρατία του ελληνικού κράτους και τα κάθε λογής κυκλώματα που εκμεταλλεύονται τις ελπίδες χιλιάδων συνανθρώπων μας να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή: απέναντι σε αυτήν την πραγματικότητα, το λιγότερο που θα μπορούσαμε να απαιτήσουμε είναι η κατάργηση των εξόφθαλμα ρατσιστικών ρυθμίσεων του συγκεκριμένου νόμου ? όπως έχει ήδη ζητηθεί από τους μετανάστες συμφοιτητές μας.
Και το μείζον είναι η αντιστροφή της ροπής αυτού του κόσμου προς τη βαρβαρότητα και τον ολοκληρωτισμό.
Κατάληψη Πρυτανείας

14/07/06: Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕ - Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!


Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕ-Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!

Εδώ και δύο μήνες οι φοιτητές έχουν προβεί σε μαζικές καταλήψεις και κινητοποιήσεις απέναντι στη γενικότερη πολιτική αναδιάρθρωσης των τελευταίων χρόνων σε παιδεία και εργασία που προωθούν όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων σε άριστη συνεργασία με Ε.Ε και κεφάλαιο.
Η απόφαση να καταλάβουμε την Πρυτανεία πάρθηκε στη βάση της ανάγκης που είχε εκφραστεί μέσα σε συντονιστικά καταλήψεων και σε γενικές συνελεύσεις φοιτητών να μην σταματήσουν οι κινητοποιήσεις τη στιγμή που και η ολομέλεια της Βουλής παρατείνεται, ξεκινάει η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος και εκκρεμούν διώξεις σε βάρος συμφοιτητών μας που διώκονται για τη συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις του Ιούνη. Θεωρήσαμε ότι η κατάληψη της Πρυτανείας θα μπορούσε να λειτουργήσει ως κέντρο συσπείρωσης, αντιπληροφόρησης και πειραματισμού πάνω σε δομές και δράσεις αγώνα μέσα στη δύσκολη περίοδο του καλοκαιριού. Η κατάληψη της Πρυτανείας υπήρξε ένα ανοιχτό κάλεσμα προς όλους τους φοιτητές που βρίσκονταν στην Αθήνα και δραστηριοποιήθηκαν σε κινηματικές διαδικασίες όλο το προηγούμενο διάστημα.
Κατα τη διάρκεια της κατάληψης έγιναν δράσεις αντιπληροφόρησης ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, αλληλεγγύης στους διωκόμενους φοιτητές όπως και στην απεργό πείνας, εργαζόμενη στο εστιατόριο της φοιτητικής εστίας του Πανεπιστημίου της Πάτρας. Έγιναν επίσης συζητήσεις και προβολές πάνω στα εκπαιδευτικά, εργασιακά, κινηματικά ζητήματα όπως και για το ζήτημα των μεταναστών φοιτητών. Λειτουργήσαμε με συλλογικές διαδικασίες, αμεσοδημοκρατικά και με σεβασμό στις αποφάσεις που παίρνονταν ύστερα από διάλογο και με λογικές συνδιαμόρφωσης, δηλαδή μια διαδικασία που στέκεται εμπόδιο σε οποιαδήποτε μορφή γραφειοκρατίας. Ωστόσο δεν καταφέραμε να εμβαθύνουμε όσο θα θέλαμε το λόγο μας πάνω στις αιτίες που μας κατέβασαν στο δρόμο ή δεν καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα κεντρικό γεγονός, από το οποίο θα γεννιόντουσαν πιο δυναμικές και μαζικές δράσεις. Παρόλαυτα θεωρούμε πώς τέθηκαν κάποιες πρώτες βάσεις ώστε ένας κόσμος να λειτουργήσει καταλυτικά στο να βελτιωθούν οι ήδη υπάρχουσες δομές του κινήματος αφενός και αφετέρου να μπει ένας κόσμος στη λογική του να δρα πρωτοβουλιακά.
Τέλος έχοντας δοκιμάσει τις δυνατότητες δράσης που προσφέρει ένα κατειλημμένο πανεπιστημιακό κτίριο στο κέντρο της Αθήνας, θεωρούμε ότι μπορούμε να το εκμεταλλευθούμε άμεσα σε περίπτωση που κατατεθεί ο νόμος-πλαίσιο μέσα στο καλοκαίρι, στα πλαίσια της επαγρύπνησης του φοιτητικού κινήματος.
Η παύση της κατάληψης δεν σηματοδοτεί το τέλος των κινητοποιήσεων αλλά το κλείσιμο ενός κύκλου. Η γενικότερη παρακαταθήκη που έχει αφήσει το φοιτητικό κίνημα των τελευταίων δύο μηνών, με τα θετικά και τα αρνητικά του, μπορεί να αξιοποιηθεί από το Σεπτέμβρη προς μια κατεύθυνση εμπλουτισμού του αγώνα μας με πιο ουσιαστικές διαδικασίες, πιο δυναμικές δράσεις, πιο ριζοσπαστικό λόγο.
ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ...5/7/06 - 14/7/06

05/07/06ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ MEDIA.FORUM: "Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΑ ΕΜΜΕ ΤΕΛΕΙΩΣΕ, Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΗΝ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΑΡΧΙΣΕ!"








"Η κατάληψη στα ΕΜΜΕ τελείωσε, η κατάληψη στην Πρυτανεία άρχισε!"

Τέλειωσε η κατάληψη στα ΕΜΜΕ σήμερα το πρωί οπότε και μεταφερθήκαμε άμεσα στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου μας σε συντονισμό με φοιτητές από αλλες σχολές που θέλουν να συνεχιστεί ο αγώνας και μέσα στο καλοκαίρι




ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ



Εδώ και 2 μήνες οι φοιτητές έχουν προβεί σε μαζικές καταλήψεις και κινητοποιήσεις απέναντι στην γενικότερη πολιτική αναδιάρθρωσης των τελευταίων χρόνων σε παιδεία και εργασία που προωθούν όλες οι κυβερνήσεις σε άριστη συνεργασία με Ε.Ε. και κεφάλαιο. Το ξέσπασμα αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο ούτε έρχεται από το πουθενά. Προέρχεται από την συσσωρευμένη δυσαρέσκεια και ανασφάλεια των φοιτητών που βλέπουν το εκπαιδευτικό σύστημα να ευθυγραμμίζεται πλήρως πλέον με τις ανάγκες της αγοράς. Τον φετινό Ιούνη είδαμε πάρα πολλά. Είδαμε την «απολίτικη» γενιά μας να κατακλύζει τις συνελεύσεις, τις καταλήψεις και τις διαδηλώσεις. Είδαμε τους συμφοιτητές μας που νομίζαμε ότι ενδιαφέρονται πρώτα απʼόλα για το πτυχίο τους να υποστηρίζουν ότι «το τελευταίο που μας απασχολεί αυτή την στιγμή είναι η εξεταστική». Είδαμε μεγάλες πολιτικές δυνάμεις μέσα στα πανεπιστήμια να αδυνατούν είτε να καταστείλουν είτε να ελέγξουν και να καθοδηγήσουν αυτό το κίνημα. Είδαμε και νιώσαμε την κρατική καταστολή στην πιο άγρια μορφή της να αποτυγχάνει να τρομοκρατήσει τους φοιτητές. Είδαμε τα Μ.Μ.Ε. να περνούν από την αποσιώπηση στην διαστρέβλωση και στην δημιουργία πλαστών διαχωρισμών σε «ειρηνικούς» και «βίαιους» δίνοντας έτσι το άλλοθι για καταστολή και ποινικοποίηση του αγώνα μας. Είδαμε τέλος, την κυβέρνηση που στην αρχή μας χαρακτήριζε «υποκινούμενες μειοψηφίες» να μας καλεί σε «διάλογο» πριν κατατέθει το επίμαχο νομοσχέδιο που αποτέλεσε την αφορμή για να βγούμε στους δρόμους. Αυτό τον «θαυμάσιο» Ιούνη τον δημιουργήσαμε εμείς οι φοιτητές, με τις αποφάσεις που παίρνουμε σε αμεσοδημοκρατικές και από τα κάτω διαδικασίες. Πιστεύουμε ότι έχει δημιουργηθεί μια δυναμική που δεν πρέπει να σταματήσει ξαφνικά την στιγμή που: 1) Η ολομέλεια της Βουλής παρατείνεται όλο τον Ιούλη ενώ η κυβέρνηση για το μόνο που έχει δεσμευτεί είναι να μην περάσει το «νόμο-πλαίσιο» σε θερινό τμήμα. 2) Μόλις άρχισε η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, κομβικό σημείο της οποίας αποτελεί η αναθεώρηση του άρθρου 16, σχετικά με τον δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης. 3) Υπάρχουν φοιτητές και φοιτήτριες που διώκονται εξαιτίας της συμμετοχής τους στις διαδηλώσεις. Είναι προφανές ότι όχι μόνο δεν τους εμπιστευόμαστε, αλλά θεωρούμε ότι το φοιτητικό κίνημα πρέπει να βρίσκεται σε επαγρύπνηση ακόμα και το καλοκαίρι, όπως τέθηκε και από το πανελλαδικό συντονιστικό γενικών συνελεύσεων και καταλήψεων. Με βάση τα παραπάνω μια πρωτοβουλία φοιτητών κινούμενη στην κατεύθυνση των αποφάσεων γενικών συνελεύσεων, φοιτητικών συλλόγων και συντονιστικών καταλήψεων, προβαίνουμε στην κατάληψη της πρυτανείας του ΕΚΠΑ και μετατροπή του σε κέντρο δράσης, ενημέρωσης και σημείου αναφοράς στο κέντρο της πόλης. Αυτή η κίνηση δεν είναι καθόλου αποκομμένη από την πορεία του φοιτητικού κινήματος, αντιθέτως αποτελεί μία ακόμη μορφή πάλης μέσα στο καλοκαίρι. Με βάση τα κύρια αιτήματα που έχουν διαμορφωθεί μέσα από τους αγώνες του φοιτητικού κινήματος, που είναι να μην κατατεθεί ο νέος νόμος-πλαίσιο, να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος, να αποσυρθούν οι ήδη ψηφισμένοι νόμοι (αξιολόγηση, ΙΔΒΕ, ΔΟΑΤΑΠ, νόμος για μετανάστες-φοιτητές) και να σταματήσουν οι ποινικές διώξεις σε φοιτητές που συνελήφθησαν στις διαδηλώσεις καλούμε όλους τους φοιτητές και τα υπόλοιπα κοινωνικά κομμάτια που ενδιαφέρονται για την συνέχιση και την προοπτική του αγώνα καθώς και την συνδιαμόρφωση του λόγου, των δράσεων και των αιτημάτων μας, να πλαισιώσουν και να στηρίξουν την κατάληψή της Πρυτανείας.
Πρωτοβουλία φοιτητών



29/06/07: ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ... ΟΤΑΝ ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΑΤΕΒΑΖΟΥΝ ΤΑ ΡΟΛΑ...

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ
Η γενικότερη πολιτική αναδιάρθρωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (αξιολόγηση, δια βίου εκπαίδευση, κατακερματισμός του πτυχίου, κέντρα ελευθέρων σπουδών) που γεννάται από τις προσταγές της παγκόσμιας αγοράς και ακολουθείται από όλες τις κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, φτάνει στην κορύφωσή της αυτές τις μέρες με τον καινούριο νόμο πλαίσιο για τα ΑΕΙ και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Ο νόμος πλαίσιο προβλέπει:
  • Αποβολή των φοιτητών που δεν τελειώνουν τις σπουδές τους σε ν+2 έτη ή
  • Αποτυγχάνουν 3 φορές στο ίδιο μάθημα
  • Κατάργηση δωρεάν συγγραμμάτων
  • Εισαγωγή μάνατζερ στα πανεπιστήμια
  • Κατάργηση του ασύλου

Η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος θέτει τις προϋποθέσεις για:

  • Τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων και κέντρων ελευθέρων σπουδών
  • Τη λειτουργία των δημόσιων με ιδιωτικά – ανταγωνιστικά κριτήρια

Όλα αυτά, όπως και η συνεχής καταπάτηση του ασύλου, το οποίο προασπιζόμαστε έμπρακτα ως κοινωνικό αγαθό, μας βρίσκουν ενάντιους. Υπερασπιζόμαστε και προτάσσουμε την ελευθερία δράσης και έκφρασης χωρίς κανέναν περιορισμό πέρα από τα πανεπιστήμια σε όλους τους χώρους που βρισκόμαστε καθημερινά, όπως τα σχολεία και οι εργασιακοί χώροι. Ακόμη, με βάση τις καθημερινές ανάγκες μας απαιτούμε αύξηση των δαπανών για την εκπαίδευση, η οποία θα περιλαμβάνει δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα και συγκοινωνίες για όλους τους φοιτητές. Τέλος, στόχος μας είναι ένα ενιαίο πτυχίο, αναγνωστικό αντικείμενο, με όλα τα εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα σε αυτό, σταθερή δουλειά με αξιοπρεπή μισθό που να καλύπτει τις ανάγκες και την πλήρη ασφάλιση μας.

Οι πολιτικές αυτές έχουν ως στόχο να γίνουμε όλοι οι φοιτητές φυτά που ανταγωνιζόμαστε μεταξύ μας για μια καλύτερη θέση στον εργασιακό μεσαίωνα που μας περιμένει. Γίνεται ολοφάνερη η συνεχώς εντεινόμενη εκμετάλλευση των εργαζομένων μέσω της καταπάτησης ή της αφαίρεσης συλλογικών κεκτημένων και δικαιωμάτων τους (κατάργηση 8ώρου και συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, περικοπή μισθών, δημιουργία ελαστικού ωραρίου, ελλιπής ασφάλιση, μαύρη εργασία). Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτών των συνθηκών βιώνουν όσοι φοιτητές της σχολής μας επιζητούν δουλειά στα Μ.Μ.Ε. και δουλεύουν αμισθί, ανασφάλιστοι, χωρίς δικαιώματα και χωρίς να αναγνωρίζεται καν η ύπαρξη τους ως εργαζομένων.

Αν αυτό είναι το μέλλον που μας επιφυλάσσουν, εμείς ανεπιφύλακτα επιλέγουμε το παρόν των καταλήψεων, των διαδηλώσεων και των συλλογικών δυναμικών πολύμορφων αγώνων, όπως κάνουμε 1 μήνα τώρα, που δεν κατάφερε να μας σταματήσει ούτε η καταστολή κι οι συλλήψεις των ΜΑΤ, ούτε οι εκκλήσεις για «διάλογο» που πήραν την απάντηση τους στο δρόμο. Θεωρούμε ότι οι φοιτητές πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση και τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, τόσο για να υπερασπιστούν τους αγωνιζόμενους φοιτητές που διώκονται από το κράτος, όσο και για να διασφαλίσουν ότι δεν θα περάσει από την Ολομέλεια της Βουλής κανένα μέτρο εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης. Προφανώς και δεν τους εμπιστευόμαστε όταν ήδη από σήμερα ξεκινάει η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, όταν και σήμερα δικάζεται μια φοιτήτρια που συνελήφθηκε και ξυλοκοπήθηκε στην τελευταία διαδήλωση . Να είναι σίγουροι πάντως ότι κατακτήσαμε τόσα πολλά τον φετινό Ιούνη, που δεν πρόκειται να τα αφήσουμε για καμιά εξεταστική και για καμιά παραλία. Έτσι κι αλλιώς διακυβεύονται πολλά περισσότερα από μια εξεταστική ή από τις διακοπές μας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Να μην κατατεθεί ο νόμος-πλαίσιο για τα ΑΕΙ
  • Να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων
  • Καμία αξιολόγηση στα πανεπιστήμια
  • Να μην εφαρμοστούν τα νομοσχέδια που προωθούν την αναδιάρθρωση στην εκπαίδευση
  • Να αφεθούν ελεύθεροι και να σταματήσουν οι διώξεις των αγωνιστών φοιτητών που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις.

Συνεχίζουμε την κατάληψη ως την Τρίτη 4 Ιούλη. Συντονιζόμαστε με τις άλλες σχολές που συνεχίζουν την κατάληψη για τις δράσεις που θα ακολουθήσουμε.

Προτείνουμε ως Σύλλογος Φοιτητών ΕΜΜΕ κατάληψη της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ έτσι ώστε τουλάχιστον για τις επόμενες μέρες να αποτελέσει κέντρο αγώνα για το φοιτητικό κίνημα.

Απολογιζόμαστε και προγραμματίζουμε από τώρα την συνέχιση των κινητοποιήσεων μας από Σεπτέμβρη.

Απαιτούμε από τους καθηγητές σε περίπτωση που σταματήσει η κατάληψη να μην λειτουργήσουν εκδικητικά βάζοντας εξεταστική μέσα στον Ιούλη. Δεχόμαστε μόνο να γίνει εξεταστική για τους φοιτητές επί πτυχίο που το επιθυμούνε. Οποιαδήποτε άλλη απόφαση απλώς δεν θα την αφήσουμε να εφαρμοστεί. Νέα γενική συνέλευση Τρίτη 04/07, 13:00 στην Καλαμιώτου Α.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!

21/06/06: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ

ΠΕΜΠΤΗ 22/6

11:00 Ραντεβού στην Καλαμιώτου. Ξεκινάμε με πορεία για τα Προπύλαια.


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23/6

19:00 Συνέλευση κατάληψης
22:00 Προβολές ταινιών


ΣΑΒΒΑΤΟ 24/6

12:00 Μικροφωνική στην Ερμού
23:00 Πάρτι


ΚΥΡΙΑΚΗ 25/6

19:00 Συζήτηση για το εκπαιδευτικό ζήτημα με την παρουσία των καθηγητών
Προβολή βίντεο και φωτογραφιών από τις κινητοποιήσεις του τελευταίου μήνα

ΔΕΥΤΕΡΑ 26/6

19:00 Συνέλευση κατάληψης
20:30 Συζήτηση για το θέμα της επισφαλούς εργασίας – Το παράδειγμα των ΜΜΕ και η πρακτική άσκηση

21/06/06: ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ


ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ

Αφού είδαν ότι η ωμή καταστολή και η τρομοκράτηση δεν κατάφεραν να αποκρούσουν τη δυναμική των μαζικών καταλήψεων και διαδηλώσεων η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας προσπαθώντας να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα κατέφυγαν σε κινήσεις εντυπωσιασμού και πολιτικού τακτικισμού. Επειδή εμείς δεν καταλαβαίνουμε από «παγώματα νομοσχεδίων» και «εκκλήσεις για διάλογο» συνεχίζουμε δυναμικά και μαζικά χωρίς κανένα πισωγύρισμα. Η γενικότερη πολιτική αναδιάρθρωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (αξιολόγηση, δια βίου εκπαίδευση, κατακερματισμός του πτυχίου, κέντρα ελευθέρων σπουδών) που γεννάται από τις προσταγές της παγκόσμιας αγοράς και ακολουθείται από όλες τις κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, φτάνει στην κορύφωσή της αυτές τις μέρες με τον καινούριο νόμο πλαίσιο για τα ΑΕΙ και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Ο νόμος πλαίσιο προβλέπει:
  • Αποβολή των φοιτητών που δεν τελειώνουν τις σπουδές τους σε ν+2 έτη ή
  • Αποτυγχάνουν 3 φορές στο ίδιο μάθημα
  • Κατάργηση δωρεάν συγγραμμάτων
  • Εισαγωγή μάνατζερ στα πανεπιστήμια
  • Κατάργηση του ασύλου

Η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος θέτει τις προϋποθέσεις για:

  • Τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων και κέντρων ελευθέρων σπουδών
  • Τη λειτουργία των δημόσιων με ιδιωτικά – ανταγωνιστικά κριτήρια

Όλα αυτά, όπως και η συνεχής καταπάτηση του ασύλου, το οποίο προασπιζόμαστε έμπρακτα ως κοινωνικό αγαθό, μας βρίσκουν ενάντιους. Υπερασπιζόμαστε και προτάσσουμε την ελευθερία δράσης και έκφρασης χωρίς κανέναν περιορισμό πέρα από τα πανεπιστήμια σε όλους τους χώρους που βρισκόμαστε καθημερινά, όπως τα σχολεία και οι εργασιακοί χώροι. Ακόμη, με βάση τις καθημερινές ανάγκες μας απαιτούμε αύξηση των δαπανών για την εκπαίδευση, η οποία θα περιλαμβάνει δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα και συγκοινωνίες για όλους τους φοιτητές. Τέλος, στόχος μας είναι ένα ενιαίο πτυχίο, αναγνωστικό αντικείμενο, με όλα τα εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα σε αυτό, σταθερή δουλειά με αξιοπρεπή μισθό που να καλύπτει τις ανάγκες και την πλήρη ασφάλιση μας.

Οι πολιτικές αυτές έχουν ως στόχο να γίνουμε όλοι οι φοιτητές φυτά που ανταγωνιζόμαστε μεταξύ μας για μια καλύτερη θέση στον εργασιακό μεσαίωνα που μας περιμένει. Γίνεται ολοφάνερη η συνεχώς εντεινόμενη εκμετάλλευση των εργαζομένων μέσω της καταπάτησης ή της αφαίρεσης συλλογικών κεκτημένων και δικαιωμάτων τους (κατάργηση 8ώρου και συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, περικοπή μισθών, δημιουργία ελαστικού ωραρίου, ελλιπής ασφάλιση, μαύρη εργασία). Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτών των συνθηκών βιώνουν όσοι φοιτητές της σχολής μας επιζητούν δουλειά στα Μ.Μ.Ε. και δουλεύουν αμισθί, ανασφάλιστοι, χωρίς δικαιώματα και χωρίς να αναγνωρίζεται καν η ύπαρξη τους ως εργαζομένων.

Αν αυτό είναι το μέλλον που μας επιφυλάσσουν, εμείς ανεπιφύλακτα επιλέγουμε το παρόν των καταλήψεων, των διαδηλώσεων και των συλλογικών δυναμικών πολύμορφων αγώνων με τη συμμετοχή μας στο συντονιστικό γενικών συνελεύσεων και καταλήψεων. Έτσι κι αλλιώς διακυβεύονται πολλά περισσότερα από μια εξεταστική.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Να μην κατατεθεί ο νόμος-πλαίσιο για τα ΑΕΙ
  • Να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων
  • Καμία αξιολόγηση στα πανεπιστήμια
  • Να μην εφαρμοστούν τα νομοσχέδια που προωθούν την αναδιάρθρωση στην εκπαίδευση

Συμμετέχουμε ως Σύλλογος Φοιτητών ΕΜΜΕ, με αυτόνομο block στην πορεία της Πέμπτης 22/6 μαζί με τις υπόλοιπες καταλήψεις. Συνεχίζουμε με καταλήψεις διαρκείας, με δράσεις αντιπληροφόρησης, καταλήψεις ραδιοφωνικών σταθμών και παρεμβάσεις σε εργασιακούς χώρους των Μ.Μ.Ε., με μπλοκαρίσματα δρόμων! Όλοι στους δρόμους ενάντια στη σύνοδο των υπουργών Παιδείας του Ο.Ο.Σ.Α. το διήμερο 27-28/6. Νέα γενική συνέλευση Τρίτη 27/06, 13:00

ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΛΟΙ, ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΙΟ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

18/06/07: ΑΥΤΟΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΝΟΜΟΥΣ, ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ!


ΑΥΤΟΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΝΟΜΟΥΣ, ΕΜΕΙΣ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ!
Σε ολόκληρη τη χώρα πάνω από 400 σχολές τελούν υπό κατάληψη, πάνω από 70.000 φοιτητές οργανώνουμε δράσεις, κινητοποιούμαστε, διαδηλώνουμε, παλεύουμε για το αυτονόητο: ένα εκπαιδευτικό σύστημα με κέντρο τον φοιτητή και όχι τις επιχειρήσεις. Εμείς, οι «μειοψηφίες» που βλέπει η υπουργός Παιδείας, γεμίζουμε αμφιθέατρα και δρόμους, εναντιωνόμαστε στην καταπάτηση των κεκτημένων μας, δίνοντας το σαφές μήνυμα ότι οι πολιτικοί ελιγμοί και οι πρόσφατες δηλώσεις περί «παγώματος» του νόμου-πλαισίου για τη λειτουργία των πανεπιστημίων δεν μας πείθουν.
Φοιτητές που συμμετέχουν μαζικά στις καταλήψεις τον τελευταίο μήνα προβαίνουν μεταξύ άλλων σε παρεμβάσεις αντιπληροφόρησης σε εργασιακούς και δημόσιους χώρους, καταλήψεις ραδιοφωνικών σταθμών, μπλοκαρίσματα δρόμων, εναλλακτικές πολιτιστικές δραστηριότητες και πολιτικές συζητήσεις στις κατειλημμένες σχολές. Οι κινητοποιήσεις κορυφώνονται κάθε εβδομάδα με τις γεμάτες παλμό φοιτητικές διαδηλώσεις που κατακλύζουν τους δρόμους της Αθήνας και των άλλων πανεπιστημιακών πόλεων.
Απέναντι σε αυτό το πολύμορφο και δυναμικό κίνημα το κράτος καταρχήν απάντησε στέλνοντας «τα παιδιά του ελληνικού λαού», τις δυνάμεις των ΜΑΤ δηλαδή, που προχώρησαν σε ένα όργιο βιαιότητας, επιτιθέμενοι με χημικά και γκλοπ σε διαδηλωτές, δημοσιογράφους και απλούς περαστικούς. Δε δίστασαν να εμβολίσουν μπλοκ σχολών και να διασπάσουν τις αλυσίδες των φοιτητών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτέλεσε και η σχολή μας που στις 8/6 μέτρησε πάνω από δέκα τραυματίες. Παρά την άγρια καταστολή, οι φοιτητές δε λύγισαν και συνεχίζουν ακόμα πιο αποφασιστικά. Συγχρόνως, τα ΜΜΕ αναγκάστηκαν μετά από εβδομάδες παθητικής στάσης να ασχοληθούν με το φοιτητικό κίνημα εξακολουθώντας όμως στην πλειονότητά τους να υποτιμούν τη δύναμη και τις διεκδικήσεις του. Αφού η κυβέρνηση και το υπουργείο είδαν ότι η αδιαφορία, ο χλευασμός, η συκοφάντηση και κυρίως η τρομοκράτηση εις βάρος των φοιτητών δε έφεραν κανένα αποτέλεσμα αναγκάστηκαν να κάνουν μια μικρή τακτική οπισθοχώρηση. Δήλωσαν ότι ο νέος νόμος-πλαίσιο δεν θα ψηφιστεί στο θερινό τμήμα της Βουλής (όπως συμβαίνει με όλους τους νόμους που προκαλούν δυσαρέσκεια στην κοινή γνώμη), προσδοκώντας έτσι να εκτονώσουν την ένταση των κινητοποιήσεων. Από την πλευρά μας, απαιτούμε πολλά παραπάνω από ένα απλό «πάγωμα» του νομοσχεδίου και από έναν προσχηματικό διάλογο. Ζητάμε να μην κατατεθεί ούτε τώρα, ούτε μετά τις δημοτικές εκλογές ο συγκεκριμένος νόμος-πλαίσιο που προβλέπει την αποπομπή φοιτητών μετά από ν+2(…να ‘ναι οι ώρες τους!) έτη σπουδών ή επειδή αποτυγχάνουν 3 φορές στο ίδιο μάθημα, την κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων, τον περιορισμό του ασύλου που ουσιαστικά οδηγεί στην κατάργησή του και τον διορισμό μάνατζερ στα πανεπιστήμια. Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος που θα επιτρέψει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και τη λειτουργία των δημοσίων με ανταγωνιστικά, επιχειρηματικά κριτήρια. Τέλος, εναντιωνόμαστε στα νομοσχέδια για την αξιολόγηση και τα Ινστιτούτα Δια Βίου Εκπαίδευσης.
Αν αυτά είναι οι αιχμές μας, η γενικότερη αιτία που μας κατεβάζει στους δρόμους είναι η προσπάθεια μετατροπής του πανεπιστημίου σε προθάλαμο των επιχειρήσεων που έχει ως συνέπεια την κυριαρχία ενός πνεύματος ανταγωνισμού μεταξύ των φοιτητών και εντατικοποίησης των σπουδών τους. Η αναδιάρθρωση αυτή έχει ως στόχο να μας προετοιμάσει για τον εργασιακό μεσαίωνα που μας περιμένει σε ένα κοινωνικό περιβάλλον που επικρατεί η ελαστική, ανασφάλιστη εργασία, η αφαίρεση συλλογικών κεκτημένων και δικαιωμάτων (8ωρο, συντάξεις, συλλογικές συμβάσεις, περικοπή μισθών, ασφάλιση κ.τ.λ) και η υποβάθμιση των νέων σε ευέλικτο εργατικό δυναμικό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η βιομηχανία των ΜΜΕ, η οποία απορροφά μεγάλο κομμάτι των φοιτητών του τμήματός μας, όπου η πρώτη εργασιακή εμπειρία (πρακτική άσκηση) ισοδυναμεί με μακροχρόνια απλήρωτη και χωρίς δικαιώματα εργασία.
Αφού αυτό είναι το μέλλον που μας επιφυλάσσουν, εμείς ανεπιφύλακτα επιλέγουμε το παρόν των καταλήψεων, των διαδηλώσεων και των συλλογικών δυναμικών πολύμορφων αγώνων. Έτσι κι αλλιώς διακυβεύονται πολλά περισσότερα από μια εξεταστική.
ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΛΟΙ, ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΙΟ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ 4 ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ
ΠΟΥ ΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ 21/6
ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΕΜΜΕ