Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2007

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ: ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ


Η επιλογή του ελληνικού κράτους να διαχειριστεί το ζήτημα της μετανάστευσης με πιο επιθετικό τρόπο ήρθε να επιβεβαιωθεί με τον πρόσφατο νόμο 3386/05 «για την είσοδο, διαμονή και κοινωνική ένταξη των μεταναστών». Πλειοδοτώντας σε σχέση με τις κατευθύνσεις που έχουν τεθεί σε διακρατικό επίπεδο αναφορικά με το χτίσιμο της «Ευρώπης-φρούριο», το ελληνικό κράτος υιοθετεί νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες αποκλείουν καταρχήν εδαφικά τους μετανάστες από την πρόσβαση στον «ελληνικό παράδεισο» και επιπλέον εντείνουν τον ουσιαστικό αποκλεισμό τους από την κοινωνική και οικονομική ζωή.
Οι διατάξεις του νόμου 3386/05 για τους μετανάστες φοιτητές αποτελούν μια ακόμη πτυχή αυτής της ευρύτερης επιθετικής, ρατσιστικής πολιτικής. Έτσι, απαιτείται η κατοχή «επαρκών πόρων για την κάλυψη των εξόδων σπουδών και διαβίωσης» (που φτάνουν τα 6,000 ευρώ ετησίως σύμφωνα με κοινοτική οδηγία ή και τα 8,500 ευρώ σύμφωνα με σχέδιο προεδρικού διατάγματος που έχει συντάξει το ελληνικό κράτος). Απαιτείται η ανανέωση της άδειας παραμονής κάθε χρόνο, γεγονός που θέτει τους μετανάστες φοιτητές σε ένα καθεστώς διαρκούς ομηρίας και αβεβαιότητας. Προβλέπεται ανώτατο χρονικό διάστημα παροχής άδειας παραμονής για λόγους σπουδών ίσο με τη διάρκεια του κύκλου σπουδών προσαυξημένη κατά το ήμισυ, κάτι που σημαίνει ότι η ρύθμιση για τα ?ν + ν/2? έτη φοίτησης ισχύει ήδη για τους μετανάστες φοιτητές. Απαιτείται ακόμα η πληρωμή διδάκτρων από μετανάστες που σπουδάζουν σε σχολές της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Όλες αυτές οι ασφυκτικές προϋποθέσεις ενισχύουν τους ήδη υπάρχοντες ταξικούς φραγμούς που αποκλείουν τους μετανάστες από το κοινωνικό αγαθό που λέγεται μόρφωση.
Από τα ναρκοπέδια στη συνοριακή περιοχή του Έβρου και τα σώματα των συνοριοφυλάκων που έχουν οδηγήσει στο θάνατο εκατοντάδες συνανθρώπους μας τα τελευταία χρόνια μέχρι τα στρατόπεδα κράτησης μεταναστών σε ολόκληρη την ανατολική συνοριακή γραμμή (και όχι μόνο) του ελληνικού κράτους? από τα «πιστοποιητικά ελληνομάθειας» που απαιτούνται για τη χορήγηση άδειας παραμονής (κατά παράβαση της κοινοτικής οδηγίας 2003/109/ΕΚ) μέχρι την πρόστυχη γραφειοκρατία του ελληνικού κράτους και τα κάθε λογής κυκλώματα που εκμεταλλεύονται τις ελπίδες χιλιάδων συνανθρώπων μας να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή: απέναντι σε αυτήν την πραγματικότητα, το λιγότερο που θα μπορούσαμε να απαιτήσουμε είναι η κατάργηση των εξόφθαλμα ρατσιστικών ρυθμίσεων του συγκεκριμένου νόμου ? όπως έχει ήδη ζητηθεί από τους μετανάστες συμφοιτητές μας.
Και το μείζον είναι η αντιστροφή της ροπής αυτού του κόσμου προς τη βαρβαρότητα και τον ολοκληρωτισμό.
Κατάληψη Πρυτανείας